ČSOB zvýšila zisk na 17,5 miliardy korun. Získali jsme čtrnáct tisíc nových klientů, chlubí se

Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl meziročně o šestnáct procent na 17,5 miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o šest procent na 202 miliard korun. Růst podpořily celkově dobrá situace na finančních trzích, růst objemu úvěrů nebo vyšší příjmy z poplatků v oblasti investičních produktů, informovala ČSOB v tiskové zprávě. Navíc se skupině podařilo rozšířit svou klientskou základnu o čtrnáct tisíc zákazníků.

„V loňském roce jsme potvrdili, že ČSOB dokáže maximálně využít příznivou situaci na trhu ve prospěch svých klientů a investovat do rozvoje trhu a technologií. Naše klientská základna se tak v loňském roce rozšířila o čtrnáct tisíc spokojených zákazníků,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,7 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria.

ČSOB premiantem. Mateřské KBC zisk klesl

ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. Přestože skupině KBC ve čtvrtém čtvrtletí roku klesl zisk na 399 milionů eur (10,1 miliardy Kč) z předloňských 685 milionů eur, díky silnému výkonu v Česku však výsledky překonaly odhady analytiků.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl o šest procent na 657 miliard korun. Objem vkladů se zvýšil o devět procent na 821 miliard korun. Provozní náklady loni stouply o čtyři procenta na 16,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků bance loni stouply o tři procenta na 6,4 miliardy korun. Čistý úrokový výnos se zvýšil o dvě procenta na 22,7 miliardy korun. 

Konkurenční Komerční banka v loňském roce zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč, přičemž čistý zisk náležející akcionářům vzrostl o 9,1 procenta na 14,9 miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk zhruba 7,2 miliardy Kč, což byl meziroční růst o 27,3 procenta.