Evropská centrální banka blokuje lotyšskou ABLV Bank. Obvinili ji z praní špinavých peněz

Evropská centrální banka zastavila platby lotyšské ABLV Bank (zdroj: ČT24)

Evropská centrální banka (ECB) zastavila veškeré platby ABLV Bank, která patří mezi největší finanční instituce v Lotyšsku. Její situace se zhoršila poté, co ji Spojené státy obvinily z porušení sankcí uvalených na Severní Koreu a z praní špinavých peněz. Není to jediný problém v bankovním sektoru. Šéf lotyšské centrální banky byl zdržen kvůli úplatku.

„S platností od 19. února se dočasně, až do dalšího oznámení, zastavují všechny platby ABLV Bank,“ uvedla Evropská centrální banka. Opatření se vztahuje na platební příkazy a transakce na účtech zákazníků v jakékoli měně. ECB sdělila, že rozhodnutí bylo nezbytné, aby ABLV Bank získala čas a mohla podniknout kroky ke stabilizaci.

Americké ministerstvo financí minulý týden banku obvinilo, že klientům umožňuje obchodovat se Severní Koreou v rozporu se sankcemi OSN, které byly na zemi uvaleny v souvislosti s programem jaderných zbraní. Podle americké strany umožnila ABLV Bank také nelegální aktivity v Ázerbájdžánu, Rusku a na Ukrajině. Američané proto navrhli uvalit na banku sankce.

ABLV podle ministerstva institucionalizovala praní špinavých peněz jako pilíř bankovních obchodních praktik, když proti tomuto jevu nedokázala účinně bojovat. Management banky přitom prostřednictvím úplatků ovlivňoval lotyšské úředníky.

Lotyšská banka minulý týden uvedla, že po předběžném prozkoumání dokumentu amerického ministerstva se domnívá, že vychází ze zjevně neopodstatněných a zavádějících informací.

Nyní ABLV oznámila, že požádala o finanční pomoc lotyšskou centrální banku, což by jí mělo pomoci stabilizovat finanční situaci. Oplátkou za půjčku 480 milionů eur (12,16 miliardy korun) se ABLV rozhodla zatížit hypotékou část svých cenných papírů. Uvedl to mluvčí banky v rozhovoru s lotyšskou agenturou LETA s tím, že koncem loňského roku měla banka likvidní aktiva v hodnotě 1,7 miliardy eur.

Centrální banka ale sdělila, že ABLV poskytne pouze 97,5 milionu eur. Zbývá ještě vypracovat podrobnosti příslušné dohody. Banka ABLV zdůraznila, že nepotřebuje záchranu, má dostatek záruk a jen dočasně se jí nedostává likvidity. O půjčku původně žádala kvůli „technickým obtížím“.

Guvernér v rukou policie

Důvěru v lotyšskou ekonomiku kromě případu ABLV Bank ohrožuje i skandál šéfa tamní centrální banky Ilmárse Rimšévičse, proti kterému minulý týden zasáhla policie.

Byl zadržen kvůli podezření, že požádal a obdržel úplatky nejméně 100 tisíc eur (2,5 milionu korun), oznámil šéf Úřadu pro prevenci korupce a boj proti korupci (KNAB) Jékabs Straume. Proti Rimšévičsovi bylo zahájeno trestní vyšetřování, obvinění ale zatím vzneseno nebylo.

Ilmárs Rimšévičs
Zdroj: Ints Kalnins/Reuters

Premiér Máris Kučinskis po mimořádném pondělním zasedání vlády oznámil, že guvernér bude čelit „omezením“, která vláda zveřejní později. Minimálně by mu mělo být zakázáno pokračovat v úřadu. Už předtím prohlásil, že by guvernér měl odstoupit. Již o víkendu vyzvala Rimšévičse k odstoupení i ministryně financí Dana Reiznieceová-Ozolová.

Rimšévičs je v čele banky od roku 2001. Od ledna 2014, kdy Lotyšsko přijalo euro, je členem Rady guvernérů ECB.