Trump zavedl cla na solární panely a pračky. Američtí výrobci jásají, asijští se chtějí bránit

Americký prezident Donald Trump schválil vysoká cla na dovoz solárních panelů a velkých praček. Rozhodnutí má podpořit americké výrobce.

V prvním roce budou cla na prvních 1,2 milionu dovezených praček činit 20 procent, na další pračky pak 50 procent. Od třetího roku od zavedení cla klesnou na 16 procent a 40 procent.

Cla na solární články a panely v prvním roce budou 30 procent, od čtvrtého roku klesnou na 15 procent. Nařízení umožňuje, aby 2,5 gigawattu nesmontovaných solárních článků bylo každoročně dovezeno bez cla.

Zavedení cel doporučila americká Mezinárodní komise pro obchod (ITC), podle které dovážené výrobky výrazně poškozují domácí výrobce. Cla mají podpořit místní výrobce včetně firmy Whirlpool, která už jejich zavedení přivítala. Zaměřené jsou nové poplatky hlavně na firmy Samsung a LG. Samsung nedávno zahájil výrobu praček v Jižní Karolíně a LG staví závod v Tennessee.

Cla na pračky překračují i nejvyšší doporučení členů ITC, zatímco cla na solární panely jsou nižší, než domácí producenti doufali.

Trumpovo opatření směřuje ke třem aktérům. K Jižní Koreji, což v tuto chvíli není úplně ideální. K Číně, která z toho jistě vyvodí důsledky, což není dobré pro světový obchod. A k podporovatelům obnovitelné energie v USA.
Martin Janíčko
ekonom společnosti Moody's Analytics, Národohospodářská fakulta VŠE v Praze

Jde o první obchodní omezení zavedené podle zřídka používaných obchodních zákonů USA, které umožňují jednostranné akce, upozornila agentura Reuters.

Další zavedení cel oznámí Trump v příštích týdnech

Uvalení cel na dovoz solárních panelů a praček umožnil Trumpovy americký zákon z roku 1974. Od zahájení činnosti Světové obchodní organizace v roce 1995 se ale zákon využívá jen zřídka. 

Další rozhodnutí ohledně zavedení cel chce Trump oznámit v příštích týdnech a měsících. Americký prezident zvažuje také doporučení o omezení dovozu oceli a hliníku kvůli národní bezpečnosti nebo zavedení obchodních sankcí vůči Číně kvůli jejím postupům v oblasti duševního vlastnictví.

Čína už Trumpa obvinila z toho, že zavedením cel podle amerického práva místo prostřednictvím WTO ohrožuje mnohostranný obchodní systém. Cla kritizuje i Jižní Korea. Obě země se chtějí obrátit se stížností na WTO. Jinou možnost, jak Trumpovo rozhodnutí zvrátit, země, na které cla dopadnou, nemají. Rozhodnutí amerického prezidenta v tomto případě nemůže změnit nebo vetovat ani Kongres.

Kvůli odloženým investicím možná zaniknou desítky tisíc míst

Také solární průmysl v USA je v názoru na zavedení cel rozdělený. Výrobci je vítají, i když očekávali, že cla budou ještě vyšší. Naopak firmy, které instalují solární panely, jsou proti, protože podle nich zvýší ceny a poškodí poptávku po obnovitelné energii.

Podle svazu zastupujícího tyto firmy budou zrušené nebo odložené investice za miliardy dolarů a letos může kvůli tomu zaniknout až 23 000 míst.

Republikánský senátor Ben Sasse už upozornil, že republikáni by měli pochopit, že cla budou mít dopad hlavně na spotřebitele. Ti budou muset zaplatit více peněz při svém nákupu, ne velké firmy.