Závodník Niki Lauda odkoupí zpět nízkonákladové aerolinky, které založil

Bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda znovu získá rakouskou nízkonákladovou leteckou společnost Niki, kterou před lety založil. Jeho nabídku podpořili jednomyslně rakouští věřitelé.

Nabídkou Nikiho Laudy tak padá plánovaný prodej podniku britské skupině International Airlines Group (IAG). 

„Dnes brzy ráno se vítězem transparentního nabídkového řízení stala společnost Laudamotion GmbH,“ uvádí stručné prohlášení insolvenčních správců Ully Reischové a Lucase Flöthera. Podrobnosti o nabídce zveřejněny nebyly.

Původně plánovaný prodej aerolinek britské společnosti komplikovaly soudní spory ohledně řešení insolvence aerolinek. V lednu dva soudy rozhodly, že konkurzní řízení bývalé součásti Air Berlin se přesune z Německa do Rakouska. Tím otevřely dveře dalším zájemcům jako Ryanair nebo právě Lauda.

Niki Lauda
Zdroj: ČTK/AP/Umberto Faraglia

Lauda založil firmu Niki v roce 2003, podnik však následně převzala německá letecká společnost Air Berlin, která loni zkrachovala. Na převzetí aerolinek Niki se v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa, transakci však zrušila kvůli negativnímu postoji Evropské komise.

Poté se na koupi přepravce dohodla britská letecká skupina International Airlines Group (IAG). Za zkrachovalou firmu nabídla 20 milionů eur (zhruba 508 milionů Kč) a byla ochotna poskynout jí další finanční prostředky ve výši až 16,5 milionu eur.