Akciový index Dow Jones přepisoval historii. Uzavřel nad hranicí 24 tisíc bodů

Americký akciový index Dow Jones Industrial Average, který zahrnuje akcie třiceti předních firem, uzavřel poprvé v historii nad hranicí 24 tisíc bodů. Rekordní zápis zaznamenal také další významný index S&P 500.

Americké akcie tak pokračovaly v lámání rekordů z předchozích měsíců. Tentokrát stály za vzestupem zprávy o pokroku v projednávání daňové reformy amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Růst akcií povzbudily také údaje o říjnovém zvýšení spotřebitelských výdajů ve Spojených státech. Díky vyšším výnosům z amerických dluhopisů se dařilo bankovním titulům.

Dow Jones tak uzavíral čtvrtek o 1,38 procenta výše na 24 272,21 bodech. Index S&P 500 stoupl o 0,82 procenta na 2647,58 bodu. Technologický index Nasdaq Composite stoupnul o 0,73 procenta na 6873,97 bodu. 

Dow Jonesův index a širší index S&P tak zaznamenaly již osmý měsíc růstu za sebou, index Nasdaq pak pátý rekordní měsíc zisků. 

Dow Jonesův index dosáhl letos už několika rekordních výšin. Nad 20 tisíci body uzavíral 25. ledna, prvního března se poprvé dostal nad 21 tisíc bodů a 2. srpna pak nad 22 tisíc bodů. Nad 23 tisíci body poprvé končil 18. října.

Daňovou reformu podpořil McCain

Svou podporu přislíbil daňové reformě ve čtvrtek republikánský senátor John McCain. Prohlásil, že zákon přispěje k oživení ekonomiky a sníží všem Američanům daňovou zátěž.

McCain patřil k odpůrcům reformy zdravotního programu předchozího prezidenta (takzvané Obamacare), proto představuje jeho změna názoru na daňovou reformu důležitý zvrat, řekl agentuře Reuters výkonný ředitel a hlavní stratég společnosti Hilltop Securities Mark Grant.

Snížení podnikové daně na 25 procent ze současných 35 procent by mohlo zvýšit zisky firem zahrnutých do indexu S&P 500 o 6,5 procenta, odhaduje analytik firmy BS U.S. equity Keith Parker.

Vydáno pod