Mateřská firma Komerční banky uzavře ve Francii stovky poboček a zruší tisíce míst

Francouzská banka Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, plánuje ve francouzské divizi bankovních služeb pro drobné spotřebitele zavřít více poboček, než dříve oznámila, a propustit další zaměstnance. Do tří let hodlá zautomatizovat 80 procent interních úkonů. Rozhodnutí je součástí tříletého plánu na zlepšení ziskovosti, oznámila banka v noci na úterý.

Banka uvedla, že plánuje do roku 2020 uzavřít 300 poboček, omezit počet center, která mají na starosti dokumentaci a vypořádání, a zrušit 900 míst v divizi retailových služeb ve Francii. Tyto kroky mají bance pomoci ušetřit 1,1 miliardy eur. Již dříve banka uvedla, že zruší 2500 pracovních míst.

Generální ředitel Frédéric Oudéa čelí tlaku na zvýšení ziskovosti v době, kdy banka musí plnit přísnější regulační opatření a požadavky klientů, aby zvýšila investice do nových technologií. Ty by měly do roku 2020 být schopny z 80 procent zautomatizovat například vyplňování žádostí o úvěry nebo zjednodušit poskytování bankovních služeb, poznamenal server listu Les Echos.

  • Banka chce v příštích letech zvyšovat příjmy o více než tři procenta ročně. 
  • Nejpomalejší růst očekává z retailového bankovnictví ve Francii, nejsilnější z mezinárodní divize drobných bankovních služeb a finančních služeb.
  • Société Générale působí v 66 zemích. Má celkem 145 tisíc zaměstnanců a 31 milionů klientů.
  • Zdroj: ČTK

Akcie Société Générale v letošním roce zaostávají za akciemi jiných bank kvůli obavám, že očekávané právní spory poškodí dividendu. Banka však uvedla, že jejím cílem je růst dividendy. Loni vyplatila dividendu 2,2 eura na akcii a od letošního roku chce udržet dividendu nejméně na této úrovni.

Société by rovněž mohla prodat nebo uzavřít některé aktivity, které se na celkové hodnotě rizikově vážených aktiv skupiny podílejí zhruba pěti procenty, napsala agentura Reuters. Rizikově vážená aktiva jsou veškerá aktiva banky vynásobená určitým poměrem podle stupně úvěrového rizika. Tento ukazatel se používá při výpočtu výše přiměřeného kapitálu banky.

Podle zářijové zprávy Evropské bankovní asociace uzavřely evropské banky za poslední rok kvůli internetovému a mobilnímu bankovnictví, které používá stále více klientů, 9100 poboček a propustily kolem 50 tisíc zaměstnanců.  

Počet bankovních poboček v Evropské unii tak loni klesl o 4,6 procenta na 189 tisíc a počet zaměstnanců, který činil asi 2,8 milionu, byl nejnižší od roku 1997.

Vydáno pod