Dva týdny po útoku na turisty v Egyptě. Češi létají dál v plném počtu

Češi zůstávají Egyptu věrní (zdroj: ČT24)

Letadla do Egypta jsou plná, zájem Čechů o dovolenou v Egyptě neklesl ani dva týdny po útoku v tamním letovisku Hurghada. Na následky zranění zde zemřela i jedna Češka. Zájem o výměnu zájezdu do jiného místa projevilo jen několik jednotlivců.

Bylo tam bezpečno, odpovídali prakticky ve shodě dotázaní Češi, kteří se nyní vraceli z dovolené v tomto letovisku. Odlétali tam přitom bezprostředně po útoku. I přesto by neměnili. 

Namátkou dva výroky: „Ani ozbrojenci žádní nechodili. Úplně v klidu. Hlídali nás jakoby jenom s obuškem.“ „Všechno bezpečné.“

Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk hovořil o zvýšení bezpečnostních opatření ze strany egyptských hotelů, včetně například toho, že na hotelové pláže už můžou skutečně jen hosté, kteří jsou v daném hotelu ubytovaní.

Vraždící útočník se totiž zřejmě dostal na pláž s pomocí zakoupené jednodenní vstupenky.

Rušení zájezdů ze strany Čechů je tak spíše výjimkou. Navíc,  pokud by se rozhodli zájezd stornovat, už těžko vymění dovolenou za jinou destinaci. Letos je totiž, podle cestovních kanceláří, rekordně málo nabídek last minute.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež uvádí, že ve Středomoří není v podstatě kam jinam letět než do Turecka. Ostatní destinace  podle něho praskají ve švech, ať už jde o Bulharsko, Španělsko, Itálii či třeba Řecko. „Jsou přeplněné a náhradním řešením určitě nemůžou být,“ dodal Papež.

Češi v Egyptě
Zdroj: ČT24

Statistika vypovídá jasně, z pražského letiště Václava Havla odletělo za prvních šest měsíců do Egypta o 81 procent cestujících víc než za stejného období roku loňského. Do Egypta se kromě Prahy létá taky z Brna a Ostravy. Obsazenost letadel bývá rekordní a dosahuje 80 procent. V letní sezoně směřují cesty na egyptská letiště Marsá Alam, Hurghada a Šarm aš-Šajch.

Nejoblíbenější dovolenkovou destinací je ale Chorvatsko. Loni tam vyjelo přes 820 tisíc Čechů. Většina z nich cestovala autem. 

Vydáno pod