Češka pobodaná v Hurgadě zemřela. Egypt by měl podle Zaorálka zvážit odškodnění pozůstalých

Události: Češka zraněná při útoku v Egyptě zemřela (zdroj: ČT24)

Šestatřicetiletá Češka, kterou před dvěma týdny pobodal útočník v egyptském letovisku Hurgada, v noci zemřela v káhirské nemocnici. Tělo zesnulé by mělo být zpátky do vlasti převezeno začátkem příštího týdne. Podle ministra zahraničí Lubormíra Zaorálka musí Egypt sdělit, co přesně se při útoku na pláži v Hurgadě stalo a zvážit, zda neodškodní pozůstalé v Česku.

„Z Egypta přišla v noci smutná zpráva. Naše pacientka skonala. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ napsal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na Twitteru. Lékaři ve středu oznámili, že je žena ve stavu klinické smrti a její mozek prakticky není zásobován krví. Hovořili konkrétně o multiorgánovém selhání.

Příbuzní Češky se již ve středu vrátili do vlasti vojenským speciálem, který byl připraven pro případnou přepravu zraněné ženy. Zdravotní stav pacientky to ale nedovolil. 

Soudní lékař v nemocnici v Káhiře dnes rozhodl o provedení pitvy. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla, že protokol, kde jsou popsány příčiny smrti, bude předán soudu. „V příštích dnech podáme oficiální nótu, abychom pitevní zprávu dostali,“ uvedla Lagronová.

Čeští diplomaté také začali podnikat kroky potřebné k zajištění repatriace těla zesnulé. „Převoz odhadujeme na začátek příštího týdne,“ upřesnila Lagronová.

Ministr Zaorálek kvůli případu poslal do Egypta diplomatickou nótu, v níž požaduje, aby tamní úřady co nejdříve uzavřely vyšetřování útoku a českou stranu informovaly o tom, co a jak se stalo. „Potřebujeme vědět, jestli to byl teroristický útok a jaké bylo jeho pozadí,“ zdůraznil šéf diplomacie.

Dodal, že informace jsou důležité i pro Egypt: „Oni se na základě toho budou nějak chovat.“

Zaorálek také vyjádřil soustrast rodině zemřelé. „Je to strašné, když se někdo nevrátí z dovolené domů. Je mi velmi líto, musím vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým,“ řekl.

Zaorálek mluví o případném odškodnění ze strany Egypta

„Z egyptské strany bylo učiněno vše, pokud jde o spolupráci s námi, ať z hlediska péče, převozu,“ zdůraznil Zaorálek. „Naši lékaři v tom, co viděli, co měli možnost si přečíst, pochybení na egyptské straně nenašli. I po tom týdnu, kdy se léčba zdála úspěšná, se tohle podle nich stává, toto multiorgánové selhání, jakási sepse. Jako laik jsem to přijal,“ dodal.

Egypt by ale podle něj měl uvažovat o nějaké formě odškodnění. „Ta situace je výjimečná, proto jsme začali jednat s egyptskou stranou. Protože mi připadá podivné, abychom sdělili pozůstalé rodině, že se má v civilním sporu obracet na soud,“ řekl. O věci jednají diplomaté a Zaorálek ji chce sám probrat s egyptským ministrem.

Při útoku 14. července Egypťan v Hurghadě nožem ubodal k smrti dvě Němky a zranil čtyři další turistky. Na hotelovou pláž se podle všeho dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodennímu využití.

O pachateli útoku a jeho motivech egyptské úřady prakticky neinformovaly. Objevily se spekulace, že byl útočník v kontaktu s Islámským státem a odkazoval se na právo šaría, egyptští vyšetřovatelé to ale nekomentovali.

Zpřísnila se ovšem bezpečnostní opatření, která mají chránit turisty. Je mezi nimi například instalace 240 kamer a elektronických vstupů u hotelů. Kamery mají být napojeny na monitorovací centrum na policejním velitelství Hurghady.

Kvůli útoku se také ruší jednodenní vstupenky, díky kterým se mohli na pláže dostat i lidé, kteří nebyli ubytováni v příslušném hotelu.

Egyptský cestovní ruch se potýká s úbytkem turistů od revoluce v roce 2011. První čtvrtletí letošního roku ale ukázalo příznivý vývoj, protože počet turistů se meziročně zvýšil o 51 procent. Egypt ročně navštíví více než pět milionů lidí, mezi nimiž loni bylo 120 tisíc Čechů.

  • 23. července 2005 - Při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinaji zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.
  • 20. září 2008 - Krátce po pumovém útoku na hotel Marriott zahynul v pákistánské metropoli Islámábádu tehdejší český velvyslanec Ivo Žďárek.
  • Ambasador v hotelu dočasně bydlel kvůli rekonstrukci své rezidence. Samotný výbuch podle svědků Žďárek přežil, stal se však obětí následného požáru, při kterém se snažil pomáhat dalším obětem. Celkově si teroristický útok na luxusní hotel vyžádal přes 50 mrtvých a několik stovek zraněných.
  • 19. prosince 2016 - Při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřela Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě žila a pracovala v Německu. Do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína vjel nákladní vůz, celkem zemřelo 12 lidí. Pachatele útoku, Tunisana Anise Amriho, policie po několika dnech na útěku odhalila při rutinní kontrole v severoitalském městě Sesto San Giovanni a následně v sebeobraně zastřelila.
  • 14. července 2017 - Šestatřicetiletá Češka byla zraněna v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další čtyři turistky zranil. Egyptské úřady o motivech nevydaly žádnou zprávu a vyhýbají se označení útoku za terorismus.
  • Žena z ČR utrpěla poranění nohy a zad a byla hospitalizována v jedné z káhirských nemocnic. Její zdravotní stav se ale následně prudce zhoršil a české ministerstvo zahraničí pak uvedlo, že žena je ve stavu klinické smrti. Poté Češka zemřela.