Myslel jsem, že to je masér, říká o útočníkovi z Hurghady partner zraněné Češky

Svědectví partnera Češky pobodané v Hurghadě (zdroj: ČT24)

Češka pobodaná při pátečním útoku na turisty v egyptské Hurghadě je na tom líp. V káhirské nemocnici ale zůstane ještě minimálně týden kvůli lékařským pozorováním. Její partner ČT řekl, že nejprve vůbec netušil, co se před jeho očima odehrává – myslel si, že útočník je možná masér.

„Všechno jsem to viděl, bohužel. Nejdřív jsem vůbec nevěděl, co dělá. Myslel jsem si, že je to nějaký masér nebo že nám zase chtějí něco nabízet. Najednou jsem viděl, že vykřikla a že má v ruce něco a bodá ji. Tak jsem stál, on na mě zakřičel. Ji nechal, šel proti mně,“ konstatoval partner zraněné Češky.

Když za útočníkem vyběhl, poranil si ruku. Útočník pak podél pláže napadl ještě několik dalších lidí. Dvě Němky zabil, celkem čtyři zranil. „Všichni lidi, co tam byli okolo, se snažili, ale přece jen to asi trvalo déle, než přijel doktor, čekali jsme dlouho nebo nám to připadalo hrozně dlouho,“ vzpomíná muž.

Noc na neděli strávili se synem v budově ambasády v Káhiře. Nyní se odstěhovali do hotelu, kterým jim hradí zdejší vláda, tak aby byli blíž k nemocnici. Do Násirova institutu ženu v sobotu převezl z Hurghady vrtulník. Spolu s další zraněnou turistkou zde mají lepší péči.

Češku už navštívila velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová. I přes rány na noze a zádech a neustálá vyšetření je podle ní pacientka v dobré náladě. Z nemocnice ji pustí možná za týden.

„Chtěli bychom teda co nejdřív domů, kdyby to šlo. Všichni nám drží palce a chtěli by taky, abychom už mohli být doma,“ sdělil partner oběti.

„Důvod, proč tu bude muset zůstat tak dlouho, i když se v zásadě cítí dobře, je obava z krevní sraženiny, protože při bodných ranách může vzniknout sraženina. Při cestování letadlem by potom mohl vzniknout nějaký problém,“ vysvětlila velvyslankyně.

Cestovní kancelář přivezla do Egypta na přání klientky její matku. Se zraněnou ženou chce v příštích dnech mluvit i německá policie. Spekulace, že byl asi sedmadvacetiletý Egypťan napojený na takzvaný Islámský stát, zatím zdejší vláda nepotvrdila.