Zraněná Češka má pořezanou nohu i záda. Vrtulník ji převezl do Káhiry

Češka má po útoku v Egyptě středně těžká poranění (zdroj: ČT24)

Češka zraněná po útoku v Egyptě má středně těžká zranění a byla vrtulníkem převezena do nemocnice v Káhiře. České ministerstvo zahraničí její rodinu ubytuje na ambasádě. Podle vyšetřovatelů vraždil osmadvacetiletý Egypťan. Agentura DPA později s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy uvedla, že udržoval kontakty s radikály z Islámského státu a jednal podle jejich pokynů.

Podle české velvyslankyně v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové je zraněná Češka relativně v pořádku. „Převážet ji chtějí kvůli tomu, že kromě rány na noze má ještě řeznou ránu na zádech. Chtějí proto udělat nějaká další vyšetření. Nemocnice v Hurghadě není příliš specializovaná. Je to spíš nemocnice v letovisku,“ řekla České televizi. 

Jak dlouho žena v nemocnici bude a jaká vyšetření prodělá, zatím není jasné. Její přítel s dítětem za ní přijeli do Káhiry autem - doprovází je český diplomat. „Rodina bude bydlet u nás na ambasádě do doby, dokud nebude určeno, kdy bude žena schopná absolvovat návrat do České republiky,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.  

Události: V Hurghadě jsou po útoku nožem tvrdší bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Dva klienti CK Pantour chtějí zpět do Česka

Češka byla v Hurghadě s pražskou cestovní kanceláří Pantour. Ta po útoku nabídla svým klientům v Egyptě, že se na její náklady mohou vrátit dříve domů. Podle mluvčího kanceláře Josefa Koukolíčka toho dva lidé využili a několik jich to zvažuje. Odletět by měli v nejbližších dnech, nejdříve v neděli v poledne.

Pantour má v Hurghadě 180 klientů, z toho zhruba dvacet jich bydlelo ve stejném hotelu jako pobodaná žena. Těm, kteří mají zaplacenou dovolenou v Egyptě, ale ještě na ni neodcestovali, kancelář nabídla bezplatně změnu destinace. Lidé kvůli tomu volají a několik jich toho využilo, dodal mluvčí. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je nyní v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurghadě zhruba 700.

Egypťané nejprve pokládali útok v Hurghadě za ojedinělý. Policie ale podle agentury DPA později uvedla, že útočník udržoval kontakty s radikály z Islámského státu a jednal podle jejich pokynů. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek večer řekl, že Česko počká, jak se vyšetřování bude vyvíjet. Pro turisty tak zatím ministerstvo doporučení pro Egypt neměnilo. „Nebezpečný je Sinaj, letoviska pokládáme za dostatečně chráněná,“ řekl v Událostech, komentářích.

Páteční útok se velmi podobal atentátu z loňského ledna. Také tehdy byli v Hurghadě pobodáni turisté v hotelu. K akci se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). 

Odborník na Blízký východ z Vojenského historického ústavu Marek Čejka se proto domnívá, že i za současným útokem budou teroristé, i když to Egypt zatím popíral. „Nechtějí, aby to byl teroristický útok, protože pro egyptské hospodářství je turismus velice důležitý,“ podotkl.    

Útočník si měl vybírat cizince

Zadržený útočník byl identifikovaný jako osmadvacetiletý Abdar Rahmán Šams Dín z provincie Kafr aš-Šajch v deltě Nilu. Egypt o motivu jeho činu zatím neposkytl detaily. Podle české velvyslankyně v Egyptě měl muž hovořit německy. „Proto se dal do řeči s Němkami, které posléze zavraždil,“ řekla ČT. 

Zadržený egyptský útočník
Zdroj: Mohamed Aly/Reuters

Muž podle svědků v pátek přeplaval z veřejné pláže do uzavřeného hotelového komplexu, kde ubodal dvě turistky. „Každou z nich bodl třikrát do hrudi. Zemřely na pláži,“ řekl člen ostrahy Abdal Abdalazíz. Dvě další turistky útočník zranil a potom utekl do vedlejšího areálu, kde napadl další hosty. 36letá Češka byla zraněna na noze a na zádech.  

Německé ministerstvo zahraničí už potvrdilo, že obě mrtvé jsou Němky. Podle deníku Die Welt ale nešlo o turistky. Obě ženy žily přímo v letovisku Hurghada. Potvrdil to i majitel místního obchodu Rafik Rošdí, podle kterého ženy chodily na hotelovou pláž.

Turistka z Arménie je těžce zraněná

Mezi raněnými jsou kromě Češky i dvě Arménky. Jedna má těžké zranění, druhá lehké. Čtvrtou zraněnou ženou je Ruska. „Naše krajanka se ukázala velmi statečnou, kladla aktivní odpor útočníkovi,“ řekl agentuře TASS ruský chargé d'affaires Arťom Poljakov s tím, že to nejspíše ženě zachránilo život, protože útočník pak přenesl zájem jinam.

Hotel Zahabia, kde došlo k útoku na turisty
Zdroj: Mohamed Aly/Reuters

Ruska při odrážení útoku utrpěla nejvíce ran na rukou, útočník také zasáhl její tvář. V současnosti je hospitalizována v káhirské vojenské nemocnici. „Její stav je uspokojivý, sama chodí, ale stále je psychicky otřesena, utrpěla šok,“ dodal Poljakov. 

Páteční útok se odehrál jen několik hodin poté, co pravděpodobně islamisté v Gíze zastřelili na kontrolním stanovišti pět egyptských policistů. Na Sinaji pak bojuje egyptská armáda s odnoží IS už několik let. V roce 2015 se IS přihlásila k atentátu na ruské letadlo, které spadlo s turisty na Sinaji s více než 220 lidmi na palubě. 

Radikálové v minulosti útočili také na koptské kostely. Podle Papeže je ale nyní Egypt s ohledem na množství útoků stále bezpečnější než například Francie, Británie nebo Německo. 

Egyptský cestovní ruch se potýká s problémy už od revolučního roku 2011 a značně ho poškodily i útoky z následujících let. Do roku 2011 do země ročně přijíždělo téměř 15 milionů turistů, loni jich bylo podle Asociace cestovních kanceláří devět milionů.

Novinář Reizk: Útoky nehrozí v Egyptě více než v Evropě (zdroj: ČT24)