Lidí bez práce stále ubývá, nezaměstnanost je nižší než před krizí

Lidí bez práce stále ubývá (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku čtvrtý měsíc v řadě klesla, v květnu činila 4,1 procenta proti dubnovým 4,4 procenta. Lidí bez práce bylo 308 521, což je nejnižší číslo za květen od roku 2008, tedy od doby před ekonomickou krizí. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Počet volných míst naopak stále stoupá a v květnu přesáhl 174 tisíc. Firmám se ale stále více nedostává zaměstnanců a analytici varují, že se to stává již překážkou pro rychlejší růst průmyslu.

Nezaměstnanost klesla také v meziročním srovnání, loni v květnu činila 5,4 procenta. K nízké úrovni pomohly podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové vytrvalý růst české ekonomiky a sezonní práce.

„V meziměsíčním vyjádření míra nezaměstnanosti klesla z dubnových 4,4 procenta, přičemž meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán ve všech 77 okresech a zároveň se zvyšuje počet volných pracovních míst. Vzhledem k trendům posledních měsíců je zde slušná šance, že v červnu se míra nezaměstnanosti podívá mírně pod čtyři procenta,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle očekávání analytiků tak i v květnu pokračoval trend poklesu nezaměstnanosti v Česku. Míra nezaměstnanosti se dostala na 4,1 procenta a současně dále velmi rychle vzrostla nabídka volných pracovních míst. Ekonomický růst se nejen podílí na zlepšování finanční situace domácností prostřednictvím rychlejšího růstu mezd, ale především ve snižování počtu lidí bez práce. Na druhou stranu se stále více ukazuje i to, že se firmám nedostává stále více zaměstnanců, a tak na konci května dosáhla nabídka volných míst 170 tisíc.

„Je to mimochodem o 15 tisíc více než před měsícem, respektive o zhruba 40 tisíc více než loni. Hlavní zásluhu na tomto trendu má ekonomický růst, který tentokrát podporuje ještě i vznik sezonních prací ve službách, zemědělství a stavebnictví,“ konstatuje ekonom ČSOB Petr Dufek. Dobrou zprávou podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela je i to, že počet nezaměstnaných mladistvých a absolventů je rekordně nízký.

Události: Nezaměstnanost opět klesla (zdroj: ČT24)

„Ještě nějaký pokles nezaměstnanosti asi bude, protože v ekonomice je stále nějaká zásoba pracovních sil. Když se podíváme na počet nezaměstnaných, který je velmi nízký, stále je tam podíl pracovníků, kteří jsou mimo trh práce, a pokud česká ekonomika vykáže i nějaký mzdový nárůst, tak by mohl vrátit některé tyto lidi na trh práce,“ říká hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Ekonom Šindel: Nezaměstnanost ještě o něco poklesne (zdroj: ČT24)

Firmy hledají především kvalifikované a nekvalifikované dělníky, dále pak řidiče, řemeslníky, montážní dělníky, pracovníky ostrahy, svářeče, nástrojáře, uklízeče nebo i kuchaře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Například na západě Čech některé firmy lákají i cizince - hlavně Němce. Jana Vodáková z firmy SAP Services k tomu říká, že to pro ně může být i odrazový můstek pro jejich mezinárodní kariéru do budoucna. 

Na jedno volné pracovní místo připadá 1,8 uchazeče. Největší počet lidí na jedno místo je na Karvinsku, zhruba 11. Naopak nejmenší na Pardubicku. Tam na jedno místo připadá 0,4 uchazeče.

„Nedostatek zaměstnanců se již stal překážkou pro rychlejší růst průmyslu a je velmi pravděpodobné, že zatím se na tomto faktu nic nezmění. Za celou Českou republiku nepřipadají na jedno volné místo ani dva nezaměstnaní a totéž platí i pro více než 40 okresů. Situaci se stále vymyká pouze sever Čech a Moravy, kde jsou tyto poměry výrazně vyšší. Byť tisíce neobsazených volných pracovních míst existují i tam,“ dodává Dufek.

Krátce a přehledně: Vývoj nezaměstnanosti za tři roky (zdroj: MPSV)

I podle něho tak následující měsíce přinesou ještě další mírný pokles nezaměstnanosti a teprve až v závěru roku se dá očekávat, že s koncem sezonních prací, respektive úvazků na dobu určitou, nezaměstnanost opět mírně vzroste. Tlak ze strany nedostatku zaměstnanců by se měl časem promítnout do rychlejšího růstu mezd.

Pokud by byla meziměsíční dynamika stejná, jako v minulém roce, nezaměstnanost by poklesla na 4,2 procenta. Natolik významný pokles však v tuto chvíli neočekáváme, vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti je již velmi nízká a v některých oborech je problém najít vhodnou pracovní sílu. Za celý letošní rok by tak měl podíl nezaměstnaných osob poklesnout na 4,5 procenta, což bude nejnižší hodnota od roku 2008.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Aktuální statistiky potvrzují, že volné pracovní síly se nedostává a že napjatá situace na trhu práce vytváří silné mzdové tlaky. Platy v průmyslu se v dubnu meziročně zvýšily o 8,1 procenta, a vytvářejí tak velký tlak na ziskovost firem.

Růst platů
Zdroj: ČT24
Růst platu
Zdroj: ČT24

„Věříme, že nedostatek pracovní síly v Česku povede firmy k investicím do automatizace a robotizace. Tyto investice by podpořily jak současný, tak potenciální růst domácí ekonomiky. Český průmysl, aby přežil, bude podle nás muset investovat do zvyšování produktivity. Bez dalších investic do ní nemůže česká ekonomika dlouhodobě myslet na hospodářský růst výrazně přesahující dvě procenta,“ říká Zeisel.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Z jednotlivých regionů měl stále nejvyšší nezaměstnanost Ústecký kraj s 6,6 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných opět v Plzeňském kraji, kde dosáhl 2,6 procenta. Mezi okresy přetrvávala nejvyšší úroveň nezaměstnanosti na Karvinsku s 9,7 procenta a Mostecku s 9,3 procenta. Nejnižší byla v okresech Rychnov nad Kněžnou s 1,3 procenta a Praha-východ s 1,5 procenta.

Mezi nezaměstnanými byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací a vzděláním. Více než třetina z lidí bez práce evidovaných pracovním úřadem byla starší 50 let a asi šestinu nezaměstnaných tvoří zdravotně postižení. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo zhruba 78 tisíc lidí, tedy čtvrtina všech evidovaných uchazečů o práci. Proti loňsku počet nezaměstnaných pobírajících podporu klesl o více než 10 tisíc, v průměru pobírali 6740 korun.

Česko má nejnižší míru nezaměstnanosti v EU

Další expanze ekonomiky se totiž bude muset obejít bez růstu zaměstnanosti, míní analytici Komerční banky. Podíl nezaměstnaných už totiž nemá moc prostoru, kam padat. „Podle nás v průběhu roku vyrovná své historické minimum z roku 2008 na 3,8 procenta. Nemyslíme si, že by automatizace přispěla růstu nezaměstnanosti. Naopak se domníváme, že vyšší produktivita by měla posunout Česko blíže k západním zemím a zajistit udržitelný růst mezd,“ dodává Zeisel.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za duben nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii, uvedl pracovní úřad.