Hypotéky jsou stále populární. Za první čtvrtletí poskytly banky o čtvrtinu víc úvěrů

Tuzemské banky poskytly v letošním 1. čtvrtletí občanům 26 752 hypotečních úvěrů za celkem 53,5 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst počtu o 20,9 procenta a objemu o 11,5 procenta. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj. Záznamy obsahují údaje od devíti bank, které představují 90 procent trhu.

V roce 2016 poskytly banky rekordních 112 tisíc hypoték za 218,3 miliardy korun. Zájem o tento typ půjček neopadá ani v letošním roce. Jenom počet nových úvěrů se meziročně zvýšil o pětinu. Koncem loňského roku přitom došlo k omezení stoprocentních hypoték. Od letošního dubna by pak banky měly omezit i hypotéky nad 90 procent ceny nemovitosti. Vzhůru pak zamířily i úrokové sazby.

Zájem o hypotéky je značný i podle údajů Hypoindexu společnosti Fincentrum. V březnu si do bank přišlo pro hypotéku 10 388 klientů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. Podobně rostou objemy. Ve třetím měsíci si lidé sjednali hypotéky za 21,131 miliardy korun, což bylo o 2,2 miliardy korun více než v únoru.

Víc hypoték kvůli novému omezení od dubna

Březnovým objemům pomohly podle analytika Fincentra Josefa Rajdla jak stále ještě přijatelné sazby, tak uspíšení obchodů před omezením hypotečních úvěrů k hodnotě nemovitosti na 90 procent.

„První kvartál 2017 byl z pohledu zprostředkovaných hypoték rozhodně velmi silný, ale výsledek může být zkreslený. Ještě se v něm stále dotahovaly hypotéky, kdy žádosti byla podány ještě na konci roku 2016, když banky měly různé marketingové kampaně a spousta z nich byla ještě před zdražením. Dále hodně klientů chtělo využít podmínek do 1. dubna, odkdy začala platit druhá vlna doporučení České národní banky,“ komentovala čísla analytička Partners Lucie Drásalová.

Banky omezením reagovaly na doporučení České národní banky. Vedle toho, že v současnosti nesmí poskytnout více než 90procentní hypotéku, mohou v rozmezí od 80 do 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti poskytnout jen 15 procent nových úvěrů. Zároveň ČNB počátkem dubna ukončila svůj kurzový závazek. Z těchto důvodů banky začaly zdražovat hlavně hypotéky s vyšší hodnotou zástavy nemovitosti.

Tato doporučení ČNB budou mít podle Drásalové poměrně značný vliv na to, jak se budou hypotéky vyvíjet po 1. dubnu. Úrokové sazby, byť jsou vyšší než před pár měsíci, jsou stále velmi přijatelné a nízké, takže zásadní ochladnutí poskytování nečeká.

Pokud podle výkonného ředitele realitní kanceláře Reality IQ Ondřeje Mašína centrální banka více zpřísní podmínky schvalování, nejspíš klesne poptávka po nemovitostech a zpomalí se také růst jejich cen.

Vydáno pod