Růst hypotečních sazeb pokračuje. V březnu se přiblížily na dohled dvěma procentům

Konec levných hypoték (zdroj: ČT24)

Poslední měsíc před dalším zpřísněním hypoték zájem lidí o tyto půjčky neopadal. Pro hypotéku si přišlo nejvíc lidí za poslední čtyři měsíce, i když průměrná úroková sazba dál pokračovala v růstu, a to na 1,95 procenta. V únoru přitom činila ještě 1,87 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Ještě v listopadu a prosinci loňského roku byla sazba na minimu 1,77 procenta, avšak v závěru roku začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. V březnu se tak už průměrná sazba přiblížila zpátky na dosah dvěma procentům. 

Výrazněji než letos v březnu vzrostl Hypoindex naposledy v červenci 2009, takřka před osmi lety, kdy se ve srovnání s červnem toho roku zvýšil o 0,11 procentního bodu, upozornil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Letošní březen je podle něj zřejmě poslední měsíc, kdy ještě index dosáhl nižší úrovně, než jsou dvě procenta. Pod dvěma procenty byl přesně rok.

Zájem o hypotéky zůstává přes rostoucí úroky značný. V březnu si do bank přišlo pro hypotéku 10 388 klientů a rostou i objemy půjčených financí. Ve třetím měsíci roku si lidé sjednali hypotéky za 21,131 miliardy korun, o 2,2 miliardy více než v únoru.

Březnovým objemům pomohly podle analytika Fincentra Josefa Rajdla jak stále ještě přijatelné sazby, tak uspíšení obchodů před omezením hypotečních úvěrů k hodnotě nemovitosti na 90 procent.

Podepíše se konec intervencí na prudším růstu hypotečních sazeb?

Banky omezením reagovaly na doporučení ČNB. Vedle toho, že nesmí poskytnout více než 90procentní hypotéku, mohou v rozmezí od 80 do 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti poskytnout jen 15 procent nových úvěrů. Zároveň ČNB počátkem dubna ukončila svůj kurzový závazek. Z těchto důvodů banky začaly zdražovat hlavně hypotéky s vyšší hodnotou zástavy nemovitosti. 

Česká národní banka počátkem dubna ukončila intervence na kurzu koruny k euru, postupně se začnou normalizovat výnosy státních dluhopisů a zvyšovat cena zdrojů. Nadále tak očekáváme pozvolný růst sazeb.
Josef Rajdl
analytik Fincentra

„I přes silné tempo růstu se ukazuje, že je český hypoteční trh zdravý a nehrozí mu žádná aktuální rizika,“ řekl ČTK ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Nově navržené pravomoci ČNB ale podle něj mohou trh destabilizovat. Až dvě třetiny domácností nově na hypotéku nedosáhnou, což zásadně omezí dostupnost vlastního bydlení. Regulací neutrpí pouze hypoteční trh, ale zprostředkovaně celá ekonomika, dodal.

Sjednání hypotéky sice nyní trvá o něco déle, než bylo zvykem, ale zatím stále funguje, dodal výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín. Pokud však podle něj ČNB více zpřísní podmínky schvalování, nejspíš klesne poptávka po nemovitostech a zpomalí se také růst jejich cen.

Ekonom Bostl: Vše nahrává tomu, že úrokové sazby by měly dále růst (zdroj: ČT24)

Podle hlavního ekonoma firmy Chytrý Honza Františka Bostla vše nahrává tomu, že úrokové sazby by měly dále růst. „Dynamika růstu je aktuálně závislá především na strategii České národní banky, jestli výhledově bude sahat po zvyšování úrokových sazeb, tak jak to vidíme například v USA, nebo zda zachová nulové sazby a růst pak bude méně dynamický,“ říká. A dodává, že velkou roli bude hrát také blížící se nová regulace. „Ta by s těmi úrokovými sazbami měla udělat velký kolotoč,“ míní.

Vydáno pod