Stoprocentní hypotéka je minulostí. Na koupi bytu si lidé musí nejdřív i našetřit

Události ČT: Konec stoprocentních hypoték. Odliv zájemců o úvěr na bydlení se ale nečeká (zdroj: ČT24)

Podmínky pro hypotéky se s prvním říjnem mění. Česká národní banka doporučila, aby banky a stavební spořitelny lidem neposkytovaly úvěry, které by stoprocentně pokrývaly pořizovanou nemovitost. Nejnižší úrokové sazby v historii lákají k hypotékám stále více lidí, v případě skokového růstu by ale někteří mohli mít problém se splácením. Se zrušením stoprocentních hypoték ale banky neočekávají, že by přišly o výraznou část klientů.

V loňském roce vystoupal objem poskytnutých hypoték na nové maximum. Lidé si napůjčovali přes 184 miliard korun. Jen za první pololetí letošního roku pak banky a spořitelny poskytly dalších sto miliard, takže má letošní rok nakročeno k novému rekordu.

Na počet poskytovaných hypoték a jejich výši má vliv současný stav úrokových sazeb, které jsou naopak na rekordních minimech. V srpnu se už sazba propadla na průměrnou hodnotu 1,84 procenta. V tomto měsíci zároveň finanční instituce poskytly úvěry na bydlení za víc než osmnáct miliard korun, které rozdělily mezi víc než devět tisíc žadatelů.

Ceny bydlení přitom rostou, u bytů meziročně o víc než osm procent, u pozemků je nárůst podobný. Rodinné domy zdražily méně.

Boom v půjčování chce Česká národní banka trochu zbrzdit, aby později, až půjdou úrokové sazby nahoru, neměli někteří problém hypotéky splácet. S platností od prvního října by tak de facto měly z nabídky bank a stavebních spořitelen vymizet stoprocentní hypotéky. Pokud si člověk bude chtít půjčit, bude muset disponovat alespoň pěti procenty ceny nemovitosti. Na byt za dva miliony si tak lidé nejdřív budou muset ušetřit minimálně 100 tisíc korun.

Výpočet hypotéky
Zdroj: ČT24

„Je v zájmu klientů, aby si brali na sebe břímě, které jsou schopni nést i za podmínek, které se mohou v budoucnu zhoršit, ať už s ohledem na růst úrokových sazeb, nebo nějaké výpadky na straně jejich příjmů,“ přiblížil guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Dopad na počet hypoték nebo úrokové sazby se nečeká

Podle bank by to, že stoprocentní hypotéky zmizí z nabídek, zatím nemělo nijak výrazně ovlivnit počet nově uzavřených smluv ani úrokové sazby. „Vzhledem k tomu, že stoprocentních hypoték se neposkytuje tolik, tak objem, o který banky přijdou, nebude nijak zásadní,“ řekl manažer hypoték v České spořitelně Karel Chábek.

Doporučení České národní banky omezit stoprocentní hypotéky by se nemělo celkové výše úrokových sazeb na trhu výrazně dotknout.
Jan Sadil
generální ředitel Hypoteční banky

V září provedla agentura ČTK anketu mezi největšími peněžními ústavy a vyplynulo z ní i to, že ani s blížícím se koncem stoprocentních hypoték se zájem o ně nezvýšil. „Zájem o stoprocentní hypotéky byl minimální a ani v současné chvíli nezaznamenáváme změnu tohoto trendu,“ řekla tehdy mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Hypoteční banka jich má dlouhodobě v portfoliu do pěti procent, v UniCredit Bank pak byly vždy záležitostí jen do jednoho procenta.

Hypotéky poskytnuté občanům
Zdroj: MMR

Banky by si nicméně nyní měly hlídat i to, aby hypoték v rozmezí od 85 do 95 procent ceny nemovitosti nebyla na trhu víc než desetina.

Nebude to poslední zpřísnění pravidel na trhu s hypotékami. Za půl roku centrální banka své doporučení ještě zpřísní. Od dubna 2017 tak lidé budou muset naspořit alespoň deset procent ceny nemovitosti, aby dostali hypotéku.