Češi lépe zvládají splácet hypotéky

Češi lépe zvládají splácet hypotéky (zdroj: ČT24)

Lidé lépe zvládají splácet hypotéky. Podle České národní banky klesl počet dlužníků za poslední tři roky zhruba o čtvrtinu. Případná exekuce nemovitosti je tak v zemi už jen ojedinělou záležitostí. Zájem o úvěry na bydlení stále roste - úrokové sazby jsou rekordně nízko. Spolu s tím se ale zvedají ceny bytů i domů.

Včas platí bankám za hypotéku většina Čechů. Navíc se snižuje počet těch, kteří splácejí pozdě nebo vůbec. Na jednotky případů ročně klesly i exekuce nemovitostí. Co ale roste, je zájem o hypotéky. Jen za první čtvrtletí zhruba o pětinu. Přispívají k tomu hlavně nízké úroky. Bankám se to ale stále vyplatí.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Úrokové sazby při ukládání peněz například v České národní bance jsou na nule. Čili  jakýkoliv investiční produkt, který přináší úrokovou sazbu, v daném případě u hypoték aktuálně okolo 1,6 procenta, tak je pro ně skvělá investiční příležitost,“ uvedl mluvčí, M.B.A. Finance Vratislav Kopačka.

Centrální banka tempo růstu trhu hypoték hodnotí jako bezpečné

Trh s hypotékami sleduje i centrální banka. Zatím hodnotí tempo růstu jako bezpečné. Podle její červnové Zprávy o finanční stabilitě se nízké úroky promítají do růstu cen nemovitostí. Tím se zvětšuje i poměr dluhů a příjmů domácností, které si berou hypotéku.

„Trochu se banky snažíme jaksi vést k větší opatrnosti, aby se nepouštěly příliš do obchodů, kde potenciálně hrozí, řekněme, nějaká větší míra selhávání úvěrů,“ řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v červu 2016.

  • Přes dvě procenta lidí nestíhají splácet hypotéku včas - v prodlení jsou víc než čtvrt roku. Banky evidují přes 11 tisíc takových klientů.
  • Pro srovnání: před třemi lety jich bylo víc než patnáct tisíc.
  • Nejvíc hypoték mají lidé v Praze - dlužníků je tady ale míň než třeba v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji.
  • Nejčastěji jsou neplatiči ze středních Čech: buď přecení své příjmy - a tím pádem i možnosti splácet - nebo se jim rozpadne vztah a problémy vzniknou při vypořádání majetku. 

Jen tady už finanční poradci letos domluvili hypotéky zhruba za 90 milionů korun. O pětinu víc než loni. „Nejčastěji sjednávaná výše hypotéky je okolo dvou a půl až tří milionů korun,“ uvedl finanční poradce a ředitel Valfin Artur Petržilka. 

Změny na trhu s hypotékami přinese novela o spotřebitelském úvěru. Dlužníkům umožní například kdykoliv půjčku splatit a nově přinese také šestiměsíční ochrannou lhůtu před exekucí. Zákon by mohl platit od podzimu.