Snadné hypotéky končí

Snadné hypotéky končí (zdroj: ČT24)

Od prvního dubna začne platit doporučení České národní banky neposkytovat úvěry přesahující 90 procent ceny nemovitosti. Spolu s tím tak končí možnost žádat o vysoké hypotéky. Zájemci budou muset mít minimálně deset procent hodnoty bytu či domu našetřeno. Banky tak hlásí v posledních týdnech velký zájem klientů právě o vyšší hypotéky. A už dva měsíce stoupají úrokové sazby.

Velkou část pracovní doby tráví Jana Valušová na schůzkách mimo svoji kancelář. Z výplaty pak nejvíc vydá v současné době právě za hypotéku. Čtyřmilionový úvěr si s manželem vzali loni. Ze svého měli našetřených 200 tisíc korun a i proto chvátali, aby úvěr získali co nejdřív. „Určitě to byl jeden z motivů vyřešit otázku bydlení, pustit pronájem a začít to řešit co nejdřív, dokud je to vzhledem k hypotékám, ale i tomu zpřísnění, co nejvýhodnější,“ vysvětluje Valušová.

Od dubna by jim totiž už taková částka nestačila. Úvěr nezíská ten, kdo nebude mít našetřeno alespoň deset procent. Na čtyřmilionový úvěr by tak museli mít alespoň 400 tisíc korun. „Už je to dvojnásobná částka, těch čtyři sta tisíc. Musíte dál řešit, kde si na to půjčíte. Ať už od rodiny nebo dalších finančních institucí,“ dodává Valušová.

„Budou muset kombinovat hypotéku například se spotřebitelskou půjčkou nebo půjčkou ze stavebního spoření a tam jsou samozřejmě úroky mnohem vyšší,“ vysvětluje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

V posledních týdnech tak byl o úvěr u bank velký zájem. V únoru hypotéku uzavřelo o skoro deset procent víc klientů než v lednu. „Budeme limitováni maximálním objemem nad rámec 80 procent, tak pro to pásmo nad 80 procent zvýšíme úrokovou sazbu. Očekáváme, že zájem bude stále velký, nicméně dostupnost hypoték se pravděpodobně sníží,“ říká vedoucí týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Nemlčet - základní pravidlo pro toho, kdo se dostane do problému se splácením hypotéky

Česká národní banka hypotéky reguluje především kvůli tomu, aby si nepůjčovali lidé, kteří by v budoucnu - až se zvednou úroky - mohli mít problém splácet. Takové případy řeší i v Poradně při finanční tísni. Nejdůležitějším pravidlem je podle nich to, aby lidé nemlčeli a své problémy se splácením začali ihned řešit. V takovém případě, podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala, se bude v prvé řadě zjišťovat to, proč dotyčný nemůže hypotéku splácet, jaké má další závazky a jestli již kontaktoval hypotečního věřitele.

Banky podle jeho zkušeností chtějí, aby jejich klienti hypotéky spláceli, a tak nabízejí i dočasné změny splátek - jejich snížení nebo i odložení. K dražbám nemovitostí pak prý sahají přibližně po půl roce nesplácení. „Jsou klienti, kteří se nemohou domluvit s hypoteční bankou, buď proto, že zůstali na splácení sami, nebo protože onemocněli, jsou dlouhodobě nemocní a dohoda z tohoto důvodu možná není a v tom případě nastává dražba,“ vysvětluje Šmejkal.

Klient se někdy může s bankou i domluvit, že nemovitost zkusí nejdřív prodat sám, a tedy za vyšší cenu, než banka. Nesplácených hypoték ale v posledním roce ubylo - je jich o skoro pětinu méně než před rokem.

Přes nedostatek bytů jsou v Praze i takové, o které zájem není

Ačkoliv je v hlavním městě aktuálně bytů nedostatek, jsou tady i takové nemovitosti, na které se fronta nestojí. Vypadají na pohled pěkně, mají vyřešené právní záležitosti a ještě k tomu jsou o dost levnější než ostatní. Jenže mají problematickou minulost.

Jako například na první pohled dům člověka, který v devadesátých letech přišel k penězům. Vířivka, sauna, obří sprchový box - i zlaté doplňky nad záchodem, oblouková okna a balustrády. Tyhle nevlastnil nikdo bezejmenný, ale místní podnikatel a politik Roman Houska. A skoro každý v okolí to dobře ví. Prodává se za bez koruny za sedm milionů. Tato částka se objevila na realitních serverech v posledních dnech.

Ceny bytů
Zdroj: ČT24

Dům je viditelně dlouho prázdný a nikdo nereaguje ani na zvonek. Podle sousedů sem sice zájemci občas chodí, prodej ale komplikuje ještě jedna kapitola z historie domu. Přímo před touto garáží v listopadu 2013 Housku zastřelil vrah a ten po střelbě dům prohledával.

Takové obrázky si pamatuje řada kupců - stejně jako ty z Brna, kde o pár měsíců dřív zemřela celá rodina - podle zatím nepravomocného rozsudku ji zavraždil příbuzný, Kevin Dahlgren. Podle makléře Re/max Jakuba Hrbáče se dům prodával zhruba deset měsíců, což byla výrazně delší doba než bývala obvyklá.

Problematické jsou ale i příliš extravagantní a drahé nemovitosti. Třeba vila v Rozdrojovicích u Brna je k na prodej už několik let. Za dům s 18 pokoji ve stylu podnikatelského baroka chtěl ještě loni její majitel přes 100 milionů korun. „Cena nemovitosti může být v případě pochybné historie anebo výrazné specifikace té nemovitosti až o třicet procent nižší,“ dodává Hrbáč.

I daleko míň známé domy si ale kupce občas hledají těžko. Například takový, který stojí na konci Dubské ulice v Teplicích. V lokalitě, která byla donedávna vyhlášená prostitucí. Podle prodávajícího sloužil jako penzion. S červeně a růžově vymalovanými pokoji je v nabídce už řadu měsíců, za milion šest set tisíc korun.

Uložit