Vlastník bytů OKD nepůjde do insolvence. Soud návrh odmítl a ještě za něj uložil pokutu

Krajský soud v Ostravě v pátek odmítl návrh na insolvenci společnosti Residomo, vlastníka bytů OKD. Navrhovala ji firma slovenského miliardáře a finančníka Pavola Krúpy Arca Capital. Té navíc soud uložil pokutu 50 tisíc korun. Jde o prevenci, aby ve vymáhání údajně sporných pohledávek nepokračovala, uvedl soudce v rozhodnutí zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Residomo rozhodnutí vítá, zástupci Arca Capital se chtějí odvolat.

Návrh se opíral o to, že nájemníkům bytů vznikla škoda, když neměli šanci odkoupit byty za podmínek uvedených v privatizační smlouvě OKD z roku 2004. Podle samosoudce Rostislava Krhuta je ale návrh na vyhlášení úpadku bezdůvodný.

Navrhovatel zjevně sleduje zneužití svých práv na úkor dlužníka. Nelze pochybovat o tom, že navrhovateli je známo, že jeho nevykonatelná pohledávka je pohledávkou spornou.
Rostislav Krhut
soudce Krajského soudu v Ostravě

Firmě navíc uložil maximální možnou pokutu 50 tisíc korun, kterou označil za individuální i generální prevenci. „Soud považuje za potřebné navrhovatele vést k pořádku, tedy aby nepokračoval v podávání insolvenčních návrhu pro vysoce sporné pohledávky,“ dodal samosoudce.

Mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz v prohlášení uvedla, že společnost Residomo podnikne další právní kroky k náhradě způsobené škody.

Mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková naopak řekla, že společnost s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Považujeme ze nerelevantní, že soud zhodnotil návrh vzhledem k jeho složitosti a rozsahu během pár hodin. Toto považujeme za nestandardní postup,“ uvedla. Dodala, že firma se odvolá.

Pohnutá historie

Společnost RPG Byty, dnes Residomo, získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že byty v případě prodeje přednostně nabídne nájemníkům za netržních podmínek.

Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. 

Uložit