Firma Kennial nekoupí od ČEZ byty v Písnici. Transakci vzdala kvůli žalobě nájemníků a právním vadám

Společnost Kennial nekoupí více než 700 bytů na sídlišti v Praze-Písnici, jež prodávala energetická firma ČEZ. Důvodem je žaloba nájemníků na určení vlastnictví a právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru. Firma Kennial, jež patří do skupiny ARCA Capital podnikatele Pavola Krúpy, letos v únoru vyhrála výběrové řízení s nabídkovou cenou zhruba 1,3 miliardy korun.

Podle ČEZ není podávaná určovací žaloba právní vadou prodávaných bytů. Není tedy důvodem k tomu, aby firma Kennial odstoupila od soutěže, sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Navíc podle něj nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch firmy Kennial.

Domy firma nekoupí navzdory tomu, že se stala vítězem řízení. Důvodem je žaloba nájemníků. Žalobu na určení vlastnictví podali nájemníci, podle kterých mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku firmy ČEZ.

  • Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. 
  • Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje byl také bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10.

„Po důsledném zanalyzování vnímáme jako relevantní popis nároků a práv nájemníků k těmto bytům, existují právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru, a prodávající za tyto vady neposkytl dostatečné záruky,“ uvedla mluvčí Kennialu Barbora Hanáková.

ČEZ to rozporuje, jeho právní poradci ale budou teprve stanovisko Kennialu hodnotit. „Vlastnictví bytového portfolia ČEZ je nezpochybnitelné a podaná určovací žaloba není právní vadou prodávaných nemovitostí a nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch vítězného uchazeče. Není tedy ani důvodem pro odstoupení účastníka ze soutěže,“ dodal Gazdík.

Vadný a špatně připravený tendr?

Podle Hanákové se firma navíc cítí v konfliktu zájmů vzhledem ke své aktivitě zastupování nájemníků bytů OKD.

„A tedy z důvodu morálního a etického aspektu a úloze sociální odpovědnosti do tohoto projektu nemůžeme vstoupit,“ uvedla. Požadavky nájemníků uvedené v žalobě firma považuje za relevantní. „Z čehož plynou právní vady a dochází tím ke změně podmínek, které společnost ČEZ jako vyhlašovatel tendru v rámci výběrového řízení stanovila,“ dodala.

Podle Jiřího Koubka (TOP 09), starosty Libuše, pod kterou Písnice spadá, se ukázalo, že tendr byl vadný a špatně připravený. „Obavy obyvatel a městské části se tímto krokem potvrzují. Pokud ČEZ tvrdil, že kroky obyvatel poškozují akcionáře firmy, teď se ukázalo, že je nejvíc poškozuje management,“ řekl Koubek. Radnice se podle něj nyní obrátí na ČEZ s dotazem, jak chce firma dále postupovat.