Pro Natural 95 kolečko, pro LPG kosočtverec. Benzinky přecházejí na nové značení

Události: V Česku se připravuje nové značení pohonných hmot (zdroj: ČT24)

V Česku se připravuje nové značení pohonných hmot. Evropská komise chce, aby se řidiči v celé Evropě lépe orientovali u čerpacích stanic bez ohledu na to, v jaké zemi momentálně jsou, a aby přesně věděli, co do svého vozu tankují.

„U automobilových benzinů bude grafickým symbolem kroužek. V něm bude symbol E, což je mezinárodní slovo a znamená etanol, číslovka znamená maximálně přípustný obsah biolihu,“ vysvětluje tajemník České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Václav Loula.

A zatímco benzin se bude značit kroužkem a písmenem E, nafta bude mít čtverec a písmeno B. Alternativní paliva, například LPG nebo CNG, pak čtverec se zakulacenými rohy postavený na špičku, lidově i petrolejáři označovaný jako kosočtverec. Označení uvidí řidiči jak na stojanech, tak na tankovacích pistolích. V Česku se bude muset novou grafikou označit téměř sedm tisíc čerpacích stanic, z toho zhruba čtyři tisíce veřejných.

Nové značení pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Marketingové názvy jednotlivých druhů paliva ale prozatím na čerpacích stanicích zůstanou. I nadále tak budou řidiči například na Benzině potkávat název Efecta nebo u OMV paliva pod značkou Max Motion. Různě jsou jednotlivé druhy benzinu označené i v zahraničí.

Povinnost značit pohonné hmoty stejně jako v jiných unijních zemích začne v Česku platit od září příštího roku. Na některých čerpacích stanicích ho ale řidiči najdou už dřív. „S novým značením paliv začneme na konci léta,“ uvádí mluvčí Benziny Pavel Kaidl.

Jednotné značení musejí dodržovat v Evropě i automobilky. Například v Kolíně začali se značením už před několika dny. „Na vnitřní strany víček umísťujeme samolepky s označením typu benzinu odpovídajícím evropské normě,“ potvrzuje mluvčí TPCA Marek Hovorka. Zatímco výrobci aut nové symboly musí na nádrže nalepit, třeba v autobazarech tuto povinnost nemají. 

Jednotné značení musejí dodržovat i automobilky
Zdroj: ČT24
  • V Česku se bude muset novou grafikou označit téměř sedm tisíc čerpacích stanic, z toho zhruba čtyři tisíce veřejných. 
  • Nových veřejných pump neustále přibývá. Koncem roku jich bylo v Česku 3906 – to je o 234 víc než před šesti lety. Česko má tak nejhustší síť čerpacích stanic na počet obyvatel v celé Unii. Ještě před pěti lety přitom patřilo prvenství Itálii.
  • V poslední době roste poptávka po benzinu i naftě. Jen loni se prodalo přes 2 miliardy litrů benzinu, u nafty je to dokonce 5,6 miliardy litrů. Nafta tak tvoří přes 70 % spotřeby. 
  • V posledních letech se výrazně zvyšuje i prodej alternativních paliv. Loni se například prodalo necelých 60 milionů kubíků CNG, což je téměř dvakrát víc než v roce 2014.