Nejbohatší Čech Kellner nechává daleko za sebou Babiše i Vítka

Nejbohatším Čechem zůstává podle aktuálního žebříčku nejbohatších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes, majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. Nejbohatším mužem světa se stal již počtvrté za sebou Američan Bill Gates, zakladatel Microsoftu. Naopak americký prezident Donald Trump si pohoršil o více než dvě stě příček.

Odhadovaný majetek Kellnera poprvé přesáhl dvanáct miliard dolarů, konkrétně 12,2 miliardy USD, což je v přepočtu 306 miliard korun. Redaktor české mutace časopisu Forbes Jaroslav Mašek přirovnal jeho majetek k bohatství mediálního magnáta Ruperta Murdocha, kterému patří například skupina Fox či ekonomický list Wall Street Journal.

Redaktor Mašek: Kellnerův majetek dál rostl (zdroj: ČT24)

Druhým nejbohatším Čechem je ministr financí a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) se jměním za 85 miliard korun, třetí je většinový majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek s 60 miliardami Kč. Mašek dodal, že Babišovo odhadované jmění 3,4 miliardy dolarů zaostává letos o „pouhých“ sto milionů dolarů za současným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. 

Šest Čechů mezi dolarovými miliardáři

Nejbohatším člověkem na světě je počtvrté za sebou zakladatel Microsoftu Bill Gates, za posledních 23 let je v čele žebříčku již poosmnácté. Jeho majetek odhadl Forbes na 86 miliard dolarů.

Na seznam lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů se letos dostalo 2043 lidí, loni jich bylo o 233 méně. Čechů je mezi nimi šest a dohromady ovládají jmění ve výši 23,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 590 miliard korun.

Kellner se na žebříčku propadl z loňského 96. místa na letošní 105. Babiš obsadil 564. pozici a Vítek 867. Českou šestici doplňuje Karel Komárek s majetkem 55 miliard korun na 939. místě, Daniel Křetínský se jměním odhadovaným na 50 miliard korun je na 1030. místě a Pavel Tykač s majetkem za zhruba 33 miliard korun na 1567. pozici.

Podnikatel a finančník Petr Kellner má pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů. Na veřejnosti se příliš neukazuje, s médii komunikuje zřídka. Svoji cestu mezi nejbohatší lidi planety odstartoval při kuponové privatizaci. Absolvent pražské Vysoké školy ekonomické Kellner uspěl díky čtyřem privatizačním fondům spadajícím pod Správu prvního privatizačního fondu, a. s. (Správa PPF). Tu založil spolu se dvěma společníky. Peníze na „rozjezd“ mu půjčil teplický sklářský holding Sklo Union vedený Štěpánem Popovičem. První privatizační fond (PPF) v kuponové privatizaci získal akcie více než 200 firem v hodnotě přesahující pět miliard korun. 

Společnost PPF se postupně stala jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě a vlastní desítky významných společností z nejrůznějších oborů v Česku, Rusku a postsovětských státech a v Asii. Významným krokem v rozmachu PPF bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996.

Kellner stále drží téměř 99 procent PPF, což z něj činí jednoho z nejbohatších lidí planety. Pod skupinu PPF nyní spadá Air Bank, nebankovní společnost nabízející půjčky Home Credit nebo telefonní operátor O2 a telekomunikační společnost Cetin. Svůj podíl v České pojišťovně v minulých letech prodala italské pojišťovně Assicurazioni Generali.

S manželkou Renátou v roce 2002 založil Kellner Nadaci Educa (nyní The Kellner Family Foundation), která podporuje vzdělanost sociálně znevýhodněných studentů, a soukromé gymnázium pro nadané děti v Babicích u Prahy. Rozruch vzbudil i koupí unikátního hotelu Praha v pražských Dejvicích, který nechal zbourat, aby na jeho místě vybudoval školu.

Legendární investor Buffett je druhý

Na druhé místo za Gatesem se v celosvětovém žebříčku vrátil známý americký investor Warren Buffett, jehož jmění dosahuje 75,6 miliardy dolarů (meziroční plus 14,8 miliardy). Na třetí příčku se probojoval zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 72,8 miliardy dolarů. Bezos meziročně zbohatl o rekordních 27,6 miliardy dolarů.

Čtvrté místo v žebříčku obsadil Španěl Amancio Ortega (dříve dvojka), který je zakladatelem oděvního řetězce Zara a nejbohatším člověkem v Evropě. Za ním následoval zakladatel internetové sítě Facebook Mark Zuckerberg.

Bill Gates
Zdroj: ČTK/NTB SCANPIX

Pokud jde o amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho čistý majetek podle Forbesu loni klesl na 3,5 miliardy dolarů (88,1 miliardy korun), v loňském přehledu měl 4,5 miliardy.  V žebříčku tak klesl o více než dvě stě příček na 544. místo, důvodem byl hlavně propad na realitním trhu v New Yorku.

Loni v květnu při nominaci na prezidentského kandidáta za republikány Trumpův tým uvedl, že hodnota jeho čistého majetku je více než deset miliard dolarů. Kritici tvrdili, že Trump skutečnou hodnotu svého majetku nadsadil a upozorňovali, že jeho daňová přiznání by umožnila přesnější přehled o jeho finanční situaci. Trump se ale vzepřel tradičním zvyklostem a odmítl svá přiznání zveřejnit, poznamenala agentura Reuters. 

Celosvětový počet dolarových miliardářů se podle časopisu Forbes meziročně zvýšil o 13 procent na 2043 osob. Poprvé v historii tak překonal dvoutisícovou hranici. Celková hodnota majetku miliardářů stoupla o 18 procent na rekordních 7,67 bilionu dolarů. 

Do první desítky se podle redaktora Maška stále více tlačí zástupci nové, internetové ekonomiky.