Do státních rezerv se možná dostanou i živá zvířata. Jsou levnější než mražené maso

Události: Dostanou se krávy do strategických rezerv? (zdroj: ČT24)

Správa státních hmotných rezerv připravila novelu, která má výrazně proměnit složení strategických zásob - místo mraženého masa by úřad chtěl živá zvířata. Přímo vlastnit stáda ale nemůže, chce si tedy například krávy u farmářů rezervovat. Předjednanou politickou podporu ale - například mezi poslanci - zatím nemá. Někteří jsou k plánu skeptičtí.

V praxi by to například vypadalo tak, že stát by měl za poplatek u soukromníků rezervovaných tolik a tolik krav. V případě krizových situací by pak farmář poslal vybrané krávy na jatka a za každou poraženou by dostal zaplaceno.

  • Systém státních hmotných rezerv vytváří materiální zdroje (nezbytné pro řešení krizových situací), které není možné zajistit u podnikatelů a za jejichž zajištění odpovídá stát.
  • Zdroj: Správa státních hmotných rezerv

Předseda SSHR Pavel Švagr zdůvodňuje návrh tím, že dosavadní systém je drahý. „My dnes máme maso mražené a samozřejmě mražení je ekonomicky drahá záležitost,“ uvedl. Dodávka, skladování a ochraňování 500 tun mraženého masa nyní stojí stát 46,4 milionu za tři roky. Nový plán by měl státu ušetřit až dvě třetiny současných nákladů.

Krávy mají podobně pro státní zásoby zablokované například ve Slovinsku a nedávno podobný plán odsouhlasili i slovenští politici. Správa hmotných rezerv by chtěla tento systém po vzoru Velké Británie posléze využít i pro další zásoby.

  • Státní hmotné rezervy vznikají na základě požadavků krizových plánů ústředních správních úřadů a je možné je rozčlenit na hmotné rezervy, pohotovostní zásoby, zásoby pro humanitární pomoc a mobilizační rezervy.
  • Zdroj: Správa státních hmotných rezerv

Pavel Švagr představil plán na částečnou náhradu mraženého masa živými zvířaty už loni v červenci. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tehdy nepovažoval nápad za systémově správný. „Může dojít k nějaké situaci, například epidemii, zvířata můžou uhynout nebo se může stát cokoliv ze zásahu vyšší moci a v tu chvíli nebudeme mít žádnou strategickou zásobu,“ okomentoval tenkrát podle agentury ČTK tento nápad. Nyní říká, že je to na první pohled zajímavé, ale má to některá ALE, která je potřeba vydiskutovat.

Pohled do skladu Správy státních hmotných rezerv
Zdroj: ČT24

Člen zemědělského výboru a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se  domnívá, že věci by měly fungovat tak, jak fungují doposud. „Domácí trh bychom měli podpořit jiným způsobem,“ dodal. 

Konkrétní podobu - například jak vysoký by byl rezervační poplatek - by plánu státních hmotných rezerv měl dát pilotní projekt. Začne hned, jak novelu odsouhlasí politici.  

  • Hmotné rezervy tvoří strategické rezervy státu v oblasti nouzových zásob ropy a ropných produktů a zásob pro zajištění surovinové a potravinové bezpečnosti České republiky. 
  • Pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc vytváří Správa státních hmotných rezerv v systému nouzového hospodářství. 
  • Mobilizační rezervy zajišťují nezbytné požadavky v systému hospodářské mobilizace.
  • Zdroj: Státní správa hmotných rezerv