Sobotka napsal dopis Babišovi. Ptá se, zda Finanční správa prověřovala dluhopisy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval v dopisu ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby sdělil, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. Babiš k tomu uvedl, že odpovědi na Sobotkovy dotazy ohledně korunových dluhopisů zpracuje Finanční správa. Sobotka podle něj dělá kampaň a věc mohl řešit dříve.

Sobotka se svého vicepremiéra rovněž ptá, jak hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. „Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?“ uvedl Sobotka. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun. 

Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministerstva financí Simony Hornochové, která Hospodářským novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend. „Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic,“ uvedla. Premiér v dopisu píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala.

Vyjádření Finanční správy

Finanční správa se ve středu na dotaz ČTK k problematice dluhopisů vyjádřila obecně s tím, že „pokud v souvislosti s dluhopisy pracovníci Finanční správy zjistí skutečnosti, které jsou v rozporu s daňovými předpisy, potom se v souladu se základním cílem správy daně, tedy správně stanovit a vybrat daň, tímto porušením zcela jednoznačně zaobírají.“

Korunové dluhopisy, ze kterých se neplatila kvůli znění zákona daň, vydávaly i jiné společnosti. „Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan (předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav) Kalousek,“ řekl Babiš v neděli České televizi. Jeho daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun. Babiš řekl, že je pošle na dobročinné účely.

Babiš: Není to podezřelé

Babiš České televizi v Ostravě řekl, že dopis předal náměstkyni Aleně Schillerové, protože do činnosti nezávislé Finanční správy nezasahuje. „My se k tomu vyjádříme jako ministerstvo. Já jsem teď byl tři dny na cestách, tak to kolegové zpracovávají a určitě panu premiérovi odpovím,“ uvedl Babiš.

Za obcházení placení daně situaci v Agrofertu Babiš nepovažuje. „Ne. Určitě ne. To byl zákon a není to podezřelé. A v podstatě byl na to poradce, je na to odhad a bylo to podle zákona, bylo to v pořádku,“ řekl.