Microsoft má opět tržní hodnotu vyšší než 500 miliard dolarů. Po sedmnácti letech

Tržní hodnota americké softwarové společnosti Microsoft se v pátek poprvé od roku 2000 přehoupla přes hranici 500 miliard dolarů (12,6 bilionu korun). Akcie firmy reagovaly růstem na čtvrtletní výsledky, které překonaly odhady analytiků, uvedla agentura Reuters.

Naposledy měl Microsoft hodnotu přes 500 miliard dolarů v březnu 2000, kdy dosáhla vrcholu burzovní horečka zaměřená na internetové a technologické firmy. Tehdy měla společnost kapitalizaci mírně nad touto úrovní.


Čistý zisk Microsoftu ve druhém finančním čtvrtletí do konce prosince meziročně stoupl o 3,6 procenta na 5,2 miliardy dolarů (zhruba 132 miliard korun), zejména díky růstu poptávky po cloudových službách. Výsledky Microsoftu předčily odhady trhu v sedmi z osmi posledních čtvrtletí. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Výrazný vzestup akcií za éry Nadelly

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma však kvůli slábnoucí poptávce po počítačích klade čím dál větší důraz na cloudové služby, které zahrnují například ukládání či zpracovávání dat na vzdálených serverech.

Když se do čela Microsoftu postavil v únoru 2014 Satya Nadella, aby podnik oživil, pohyboval se kurz firemních akcií kolem 34 dolarů. Tržní hodnota společnosti tehdy činila asi 315 miliard dolarů, uvádějí údaje agentury Thomson Reuters.

Vydáno pod