Šéf čínské firmy Alibaba sliboval Trumpovi milion nových míst pro Američany

Plán, jak v USA zajistit milion nových pracovních příležitostí, nastínil v pondělí zakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma nastupujícímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Během pěti let by měl podle něj milion malých amerických podniků prostřednictvím obchodu Alibaba prodávat své zboží čínským spotřebitelům.

Trump a šéf Alibaby se spolu sešli v New Yorku. Trump řekl, že měli „skvělou schůzku“ a že budou společně dělat velké věci. Ma označil Trumpa za chytrého člověka, který je otevřený novým věcem.

Šéf Alibaby také řekl, že na schůzce se mluvilo zejména o podpoře malých amerických podnikatelů, například zemědělců či výrobců oděvů, kteří by prostřednictvím obchodu Alibaba mohli prodávat své zboží na čínském trhu. V této souvislosti hovořil podle médií zejména o podnicích na americkém Středozápadě. 

Trump během své předvolební kampaně ostře kritizoval Peking kvůli nekalým obchodním praktikám. Vinil Čínu z odlivu pracovních míst z USA a hrozil zavedením vysokých cel na čínské zboží.

Úřad amerického obchodního zmocněnce minulý týden vrátil společnost Alibaba na černou listinu firem, které prodávají padělané zboží. 

Trump v pondělí také na Twitteru pochválil šéfy automobilek Fiat Chrysler a Ford, kteří oznámili investice svých firem v USA.