USA vyhrožují Evropské komisi. Nelíbí se jim vyšetřování daní Applu či Starbucks

Evropské vyšetřování příznivějších daňových režimů pro nadnárodní firmy vyvolalo odezvu z USA. Americké ministerstvo financí zveřejnilo zprávu, která si stěžuje, že vyšetřování Evropské unie se nepřiměřeně zaměřilo na americké firmy. Vyzvalo Unii, aby se svým úsilím skončila. Pokud Brusel nezmění kurz, zvažuje americká strana podle CNN blíže neurčenou reakci.

Evropské úřady vyšetřují, zda některé země neudělily nadměrné daňové úlevy firmám jako Apple, Amazon či Starbucks. Společnosti tvrdí, že jejich dohody jsou legální.

Vyšetřování Bruselu se nelíbí USA, protože se tak podle Washingtonu vytváří nadnárodní daňový úřad a potlačují se daňové zákony jednotlivých členských států. Brusel také podle USA používá jiná kritéria při vyšetřování případů zahrnujících americké společnosti.

Ministerstvo vyzvalo EU, aby zvážila své akce vůči některým firmám z USA, protože peněžní sankce pro tyto firmy by mohly mít širší důsledky pro přeshraniční zdanění.

Pokud společnosti budou donuceny platit vyšší daně a pokuty v Evropě, mohlo by to skončit zvýšením nákladů pro americké daňové poplatníky. Podniky totiž získávají v USA daňové úlevy při platbě daní v zahraničí.

Komise se brání tvrzení, že by se více zaměřovala na daňové dohody firem z USA

Evropská komise, která daňové dohody zkoumá, nicméně odmítá, že by její vyšetřování mělo nejhorší dopad na firmy ze Spojených států. „Právní předpisy EU platí bez rozdílu pro všechny společnosti působící v Evropě – není zde zaujatost vůči americkým firmám,“ uvedla mluvčí komise Lucia Caudetová. Upozornila, že jedno z prvních daňových rozhodnutí v loňském roce se týkalo evropské automobilky Fiat. Letos komise odmítla daňové dohody Belgie s 35 převážně evropskými společnostmi.

Apple a další americké společnosti si nechávají zdanit velkou část svých zahraničních zisků v jiných zemích než v USA, aby se tak vyhnuly vyššímu zdanění ve Spojených státech. Americké ministerstvo financí uvádí, že pracuje na tom, aby donutilo společnosti převést tyto finance do domovské země, napsala agentura AP.

Očekává se, že EU příští měsíc oznámí své rozhodnutí o daňových dohodách Applu. Firma by mohla být potrestána a donucena doplatit na daních miliardy eur, uvedla na svých stránkách BBC.