Amazon pod unijním drobnohledem. Nevyhýbá se placení daní?

Brusel/Lucemburk – Evropská komise zkoumá daňové záležitosti amerického internetového obchodu Amazon. S odvoláním na důvěryhodné zdroje o tom informuje list Financial Times. Evropská centrála Amazonu se nachází v Lucembursku a podle Timesů unijní úředníci v zemi zažádali o dokumentaci domluvené firemní daně. Cílem je zjistit, zda velkovévodství internetového giganta příliš nezvýhodnilo.

Úřad evropského komisaře pro hospodářskou soutěž podle zdroje Financial Times (FT) požádal Lucembursko o informace, na základě kterých hodlá přezkoumat, zda rozhodnutí Lucemburska o výši firemní daně pro Amazon splňuje pravidla státní pomoci. „Prošetříme, jaký druh dohody má Lucembursko s Amazonem,“ řekl listu jeden z úředníků EU. Mluvčí Evropské komise se ale ke zprávě odmítl veřejně vyjádřit – a mlčí i Amazon.

Informace o unijním zájmu o Amazon přichází ve chvíli, kdy probíhá v Irsku, v Nizozemsku a zmíněném Lucembursku vyšetřování jiných gigantů světového obchodu; unijní úředníci zjišťují, zda dohody o daních firem Apple, Starbucks a Fiat Finance a Trade neporušují pravidla státní pomoci. Žádost o informace je prvním krokem, který může vést k podrobnému vyšetřování. V případě, že komise odhalí nelegální státní pomoc, může donutit firmu doplatit veškeré ušlé příjmy z nezákonné dohody.

Na hlavu Amazonu padá kritika ze všech stran

FT přitom dnes s odvoláním na další zdroj informoval i o tom, že Brusel poslal své vyšetřovací mise do několika dalších zemí evropské osmadvacítky. I v tomto případě mají prošetřit výhodné daňové dohody velkých firem. Velká Británie, Francie a Německo navíc již dříve vyzvaly k tomu, že je potřeba giganty typu Google nebo Apple dovést k tomu, aby se placení daní přestaly vyhýbat.

Na samotný Amazon se v poslední době snáší kritika veřejnosti hned z několika stran. Kromě kritiky za to, že se vyhýbá placení daní, firma čelí také kritice kvůli pracovním podmínkám ve svých skladech, kvůli vztahům s dodavateli, které údajně nutí snižovat co nejvíce ceny, a kvůli tomu, že svým silným postavením na trhu ničí malé kamenné obchody.