Zástupci automobilového průmyslu nabízejí horníkům tisíc míst

Lidé, kteří by mohli přijít o místo kvůli finanční krizi v OKD, mohou najít zaměstnání ve firmách podílejících se na výrobě automobilů. Za Moravskoslezský automobilový klastr to sdělil Pavel Juříček. Podle ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové již mají její úředníci zpracovanou také „celou baterii opatření“. „Probrali jsme ji do podrobností, propouštěným zaměstnancům se dostane maximální možné podpory,“ dodala.

„Minulý týden jsme se dohodli na přípravě nabídky pro stát a horníky a rekvalifikačních kurzech,“ sdělil Juříček. 

Moravskoslezský automobilový klastr, jenž sdružuje 74 firem, má podle Juříčka kromě připraveného rekvalifikačního programu pro horníky vytipovány i lokality, které by mohly absorbovat prvních 1000 horníků. Rekvalifikovali by se na tři profese: operátor v automobilovém průmyslu, strojní mechanik a specialista. Horníky jsou údajně ochotny přijmout prakticky všechny firmy. „Data, která máme v tuto chvíli, jsou od 11 firem a už jenom těchto 11 firem je ochotno přijmout 1000 lidí,“ řekl.

Úřad práce je podle Sadílkové schopen téměř ihned zahájit provoz mobilních pracovišť. „Do krajské pobočky v Ostravě budou dodány automobily pro styčné pracovníky, kteří by jezdili na OKD,“ doplnila. 

Sadílková zmínila, že by propuštění horníci bez zaměstnání měli nárok nejen na podporu, ale pokud by dojížděli za prací, mohli by dosáhnout také na takzvaný příspěvek na mobilitu. „Zaměstnavateli můžeme poskytnout dotaci ve výši 15 tisíc korun na pracovní místo po dobu až jednoho roku,“ dokončila. V případě, že zaměstnají uchazeče nad 55 roků či osobu se zdravotním postižením, a jsou-li tito lidé v evidenci úřadu práce déle než 24 měsíců, může se částka vyšplhat až na 24 tisíc Kč.

V OKD však nepracují lidé jen v dolech. Zmínil to místopředseda Sdružení hornických odborů Rostislav Palička, podle něhož by tito zaměstnanci, například svářeči či zámečníci, nalezli místa rychleji než havíři. 

Vedení OKD zatím neupřesnilo, kdy a kolik zaměstnanců přijde o práci. „Víme pouze o termínu 30. června, kdy by mělo z OKD odejít 350 zaměstnanců,“ doplnil Palička. „Naprostá většina z nich, přes 90 procent, souhlasí s dohodou, ostatní jsou například na nemocenské nebo se ještě nevyjádřili,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. V insolvenčním návrhu však již firma bez dalších podrobností uvedla, že hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy. Utlumit chce i Darkov a částečně ČSM Sever. 

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv také na tisíce míst v návazných profesích.