Zachránil gramofonové desky a nyní díky nim zvítězil: Podnikatelem roku 2015 je Zdeněk Pelc

Podnikatel roku (zdroj: ČT24)

Českým podnikatelem roku je Zdeněk Pelc, majitel firmy GZ Media, která je největším světovým výrobcem gramofonových desek. V šestnáctém ročníku soutěže přesvědčil jak tržbami společnosti, tak vlastním příběhem - v době, kdy všichni staré lisy na desky likvidovali, on je zachránil.

V Loděnici u Berouna se gramofonové desky vyrábí už šedesát let - ve stejné hale a na stejných strojích. Na tom, že výroba přežila i ztrátová devadesátá léta, kdy trh ovládla cédéčka, má největší zásluhu právě majitel závodu a podnikatel roku 2015 Zdeněk Pelc. Strávil v podniku již třicet let. 

Letos firma otevírá nové závody v Kanadě a Číně a výrobu zvýší skoro dvojnásobně: na 30 milionů kusů ročně.

„Věřím, že vítěz Zdeněk Pelc bude skvěle reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás,“ uvedla vedoucí partnerka v poradenské společnosti EY v České republice Magdalena Souček.

Titul technologického podnikatele získal majitel společnosti BioVendor - Laboratorní medicína Viktor Růžička. Tato firma je distributorem diagnostiky a specializovaného sortimentu klinických produktů. Zároveň je mezinárodně působící biotechnologickou společností s vlastním výzkumem, vývojem, výrobou a obchodní sítí.

Titul začínajícího podnikatele pak obdrželi Martin Wallner a Tomáš Huber ze společnosti Mixit, která prodává müsli přes internet.  

Výroba gramofonových desek
Zdroj: Binter Tomáš/ČTK

V soutěži uspěje zejména zajímavý příběh

Soutěž EY Podnikatel roku není jen o číslech, ale především o zajímavých příbězích. „Těší nás, že i letos můžeme veřejnosti představit podnikatele, kteří jdou příkladem a jsou inspirací pro ostatní. Osobnosti, kterým se podařilo najít klíč k úspěchu a navzdory překážkám vybudovaly stabilní a fungující firmy, které dávají práci stovkám lidí a obstojí i v zahraniční konkurenci,“ říká vedoucí partnerka EY v České republice Magdalena Souček. 

Podnikatel roku Zdeněk Pelc má nyní před sebou ještě jednu výzvu. Česko bude reprezentovat na světovém finále soutěže v Monte Carlu. Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná v téměř 50 zemích. V Česku se konala popatnácté. Krajská kola se uskutečnila pojedenácté. V porotě sedí mimo jiné vítězové minulých ročníků.

V letošním, šestnáctém ročníku se sešlo přes 350 nominací. Mezi přihlášenými 77 podnikateli z 61 firem bylo tentokrát 9 žen. Co se týče oboru podnikání, nejvíce přihlášených bylo z oblasti technologií (45,9 %, oproti 30,2 % v roce 2014), téměř každý třetí (29,5 %) podniká ve službách (v roce 2014 28,8 %) a 24,6 % přihlášených (v roce 2014 a v roce 2015 41 %) působí v oblasti výroby. „Podle vývoje oboru podnikání přihlášených v posledních letech se zdá, že nám v České republice významně roste nová generace mladých, technologicky zaměřených podnikatelů,“ dodává Magdalena Souček.