Sněmovna má o EET hlasovat 10. února, ODS hrozí Ústavním soudem

Události: Zablokované schvalování EET (zdroj: ČT24)

Původně chtěla koalice uzavřít debatu o EET ve sněmovně ještě v lednu, ke schvalování se ale poslanci dostanou až v únoru. Vládní koalice nyní prosadila, že se má o EET hlasovat 10. února v 11:00 hod. Podle pravice tak učinila protizákonně. Pokud zákon projde, obrátí se na Ústavní soud. Až do druhé únorové středy je také přerušena schůze o EET.

„Je to znásilnění parlamentní demokracie. Vládní většina násilným způsobem porušila zákon, připomínám, že jednací řád Poslanecké sněmovny je zákon, zabránila dokončení debaty o EET a nezákonným způsobem si prosadila, že se o zákonu bude v pevně stanovenou dobu hlasovat,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Pravice se kvůli chování koalice připravuje na ústavní stížnosti. „Podáme to k Ústavnímu soudu a pevně věříme, že to smete,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura s tím, že požádají Ústavní soud o přednostní projednání. 

Pátečního hlasování, které iniciovala koalice, se ODS neúčastnila. Považuje ho za nezákonné. Podobně prý budou postupovat při závěrečném hlasování. „Máme obavu, že se prolamuje něco, co se nikdy prolomit nemělo,“ dodal Stanjura.

Spor se vedl o to, zda předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek mohl navrhnout pevné hlasování o zákonu jako procedurální návrh. „Nejde o procedurální návrh v mezích zákona,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Spolu se Stanjurou vyzýval předsedajícího Jana Bartoška (KDU-ČSL), aby hlasování o něm neumožnil. „Jsem přesvědčen, že jednám v souladu s jednacím řádem,“ opáčil Bartošek. Později novinářům řekl, že postup konzultoval a že sněmovna se může jako suverén usnést na tom, který den bude o zákonu hlasovat. „Opozice je momentálně vzteklá z toho, že jsme našli recept na jejich obstrukce,“ soudí místopředseda sněmovny Bartošek.

Názory na kritizovaný koaliční postup ve sněmovně se různí. Například podle ústavního právníka Jana Kysely o porušení jednacího řádu jde. „Jednací řád mimo jiné praví, že rozprava se ukončuje tehdy, když jsou vyčerpáni všichni řečníci. V tomhle případě se stanovilo ukončení rozpravy s předstihem, což jednací řád neumožňuje, a v tomhle je dnešní rozhodnutí v rozporu s konstrukcí jednacího řádu,“ prohlásil Kysela.

Transparent ve sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si na páteční jednání každopádně přinesl transparent s nápisem EET a levnější pivo a obrázkem půllitru. Při schůzi tak zazněly i osobní výpady.

Před projevem poslance Daniela Korteho (TOP 09-S) opustil ministr financí své místo u stolku zpravodajů. Během řeči opozičního poslance mu za zády zvedal ceduli s levným pivem.

Místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) Babiše opakovaně žádala, aby transparent položil. V momentu, kdy se Jermanová opět obracela k Babišovi, se na ni Korte obořil. „Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?“ řekl.

Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel.
Zbyněk Stanjura
předseda klubu ODS

Jermanová pak přerušila jednání, svolala grémium a poté vyzvala poslance, aby jejich projevy směřovaly k věci a aby se nesnižovali na osobní úroveň. Po přestávce poslanci ANO Babišův transparent z jednacího sálu odnesli.

Při projevu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, ve kterém vyčítal vládní KDU-ČSL její chování, pak na něj podle stenozáznamu volal předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek: „Církevní restituce!“ „Až přestane řvát Faltýnek, budu pokračovat,“ prohlásil Kalousek. Faltýnek nicméně podle stenozáznamu opáčil: „Nepřestanu!“

Omezení vystoupení na dvakrát deset minut

Schvalování evidence tržeb dosud trvalo ve třetím čtení zhruba 23 hodin. Sněmovna přijala minulý pátek návrh poslanců za hnutí ANO a omezila při schvalování EET řečnickou dobu, aby zákonodárci mohli mluvit pouze dvakrát deset minut. Jednací řád uvádí, že omezení se nevztahuje na poslance, kteří vystupují se stanoviskem klubu. Změna prošla dolní komorou zejména díky koaličním hlasům.

Koaliční zástupci sice avizovali, že dolní komora by měla rozhodnout ještě v lednu, nakonec se tak stane v únoru. Naznačoval to už minule premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když uvedl, že sociální demokracie chce dát opozici prostor vyjádřit se k elektronické evidenci, zároveň ale o normě musí rozhodnout většina.

Babiš chce v souvislosti s EET snížit daň u točeného piva

Jednou z věcí, kterými chce ministr financí Babiš podpořit EET, je nápad na snížení DPH u sudového piva ze současných 21 na deset procent. „Myslíme si, že to může podpořit ty, kteří provozují hospody a točí jenom pivo, mají nějaké nealko a nemají jídlo, takže mají nevýhodu,“ zmínil Babiš. U jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích se plánuje snížení DPH z 21 na 15 procent. 

Babiš (ANO): Snížení daně může podpořit ty, kteří nepodávají jídlo, ale točí pivo (zdroj: ČT24)

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.