Babiš navrhuje zlevnit sudové pivo, podle Sobotky jde o marketingový tah

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení DPH u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu ČT Máte slovo v souvislosti se schvalováním elektronické evidence tržeb. Výrobcům a dovozcům lihovin vadí, že by se zvýhodňovala jedna kategorie alkoholu. Jde podle nich o populismus. Stejně hovoří i koaliční lidovci. Před půl rokem měl podle nich Babiš podobný návrh navíc odmítnout. Spolu s ČSSD by upřednostnili snížení daně u potravin. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tak Babišův návrh označuje za marketingový tah na podporu EET.

Jestli chceme snižovat DPH, začněme tím, že se budeme bavit o potravinách, což je základní položka u každého člověka.
Marian Jurečka
ministr zemědělství

„Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo,“ prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH.

Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent. „Myslíme si, že to může podpořit ty, kteří provozují hospody a točí jenom pivo, mají nějaké nealko a nemají jídlo, takže mají nevýhodu,“ zmínil Babiš.

„Navrhnu to na příští koaliční radě,“ řekl Babiš. Změnu chce prosadit v rámci novely celního zákona, jehož součástí je i pozměnění zákona o dani z přidané hodnoty, a to s účinností od 1. července 2016. Úprava by podle ministerstva nebyla v rozporu s právem EU. Stát by snížením daně přišel asi o 160 milionů korun ročně.

Tohle je skutečně jenom něco za něco. Aby hospodští neremcali, tak se jim sníží daň.
Jiří Dolejš
místopředseda KSČM

Koaliční partner KDU-ČSL upozorňuje, že s podnětem, aby stát snížil spotřební daň na pivo, přišli majitelé pivovarů a pivovarníci na ministerstvo zemědělství před půl rokem. „Tento návrh jsem tehdy projednával s koaličními partnery a proti byl především ministr financí. Odůvodnil to tím, že by nastal výpadek příjmů do státního rozpočtu. A dnes tento návrh prezentuje jako svůj nápad? O tom ať si obrázek udělá každý sám,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Když už by se mělo DPH snižovat, začít by se podle něj mělo u potravin, což je základní položka u každého člověka.

Snížení daně u piva má podle lidovců jít i proti vládnímu záměru snížit do roku 2020 konzumaci čistého alkoholu o pět procent. „Téměř dvacet procent patnáctiletých pije pravidelně alkohol. Pan ministr Babiš jim to tedy ještě usnadní,“ řekl Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Výrobci lihovin: Nemůže zvýhodnit jednu kategorii před ostatními

Kritika návrhu zaznívá nejen od opozice, ale i od výrobců alkoholu. Babišův plán označila Unie výrobců a dovozců lihovin za populistický. „Pro nás je to celkem šokující. Podle nás nemůže ministr financí jednu kategorii lihovin zvýhodnit před ostatními,“ prohlásil výkonný ředitel unie Jaroslav Burkart.

Navíc se podle něj má stát spíš snažit spotřebu alkoholu snižovat. „Ve chvíli, kdy Světová zdravotnická organizace prohlásila, že se má do roku 2020 snížit spotřeba o pět procent, tak my v Česku paradoxně snížíme daň u jedné z kategorií lihovin,“ řekl ředitel. Podle něj se v České republice nejvíc lihu spotřebuje právě pitím piva. 

„My snížení DPH chápeme především jako jednu z možností na vytvoření finančního prostoru na zvládnutí legislativních změn pro hospodské,“ reagoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně by točené pivo částečně mohlo zlevnit. Rozhodně ale ne o celou výši rozdílu. „Každé zlevnění piva hospodám pomůže a pivovary se snaží, aby lidé chodili do restaurací, místo aby seděli doma a pili lahvové,“ dodal prezident svazu.

V Česku působí přibližně 40 tisíc malých restauračních podniků. „Více než 50 procent z nich neprodává teplé jídlo a jejich příjem je z větší části závislý na prodeji piva,“ uvedl Šámal. I u zbylých podle něj tvoří čtvrtinu tržeb právě prodej piva. „Proto může být snížení DPH na pivo vhodným řešením, které pomůže, aby sektor pohostinství zvládl překlenovací období zavádění EET,“ dodal předseda. Asociace hotelů a restaurací pokládá ministrův záměr za nesystémový. Cena piva podle jejího prezidenta Václava Stárka pro spotřebitele neklesne. „Cena je už tak nízká, že už asi níž jít nemůže,“ myslí si.

Kontrolní hlášení už platí, o EET ještě jednají poslanci

Kontrolní hlášení k DPH je jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

Andrej Babiš hostem pořadu Máte slovo (zdroj: ČT24)

O zavedení elektronické evidence tržeb teprve jedná sněmovna. Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice však s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a ve sněmovně ji blokuje