Koalici došla trpělivost s obstrukcemi, kvůli EET chce změnit jednací řád

Koalice chce kvůli EET změnu jednacího řádu (zdroj: ČT24)

Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) bude sněmovna tento týden řešit už popáté. Hlasování se ale ani tentokrát neplánuje. Koalici už proto došla trpělivost s obstrukcemi, které nasadila pravice, a začala jednat o plánu, jak v budoucnu slibované zákony prosadit. Dohodla se na vzniku pracovní skupiny, která navrhne změny jednacího řádu sněmovny. Platit by začaly v příštím volebním období.

O konkrétních změnách jednacího řádu budou jednat vyslanci koaličních stran. Dohodnuté změny by pak měly platit od příštího roku hlavně proto, aby všechny návrhy prošly v pracovní skupině diskusí.

Pokud by navíc koalice nyní omezila debatu, opozice hrozí Ústavním soudem. Proto mají poslanci při debatě o EET dostat ve sněmovně ještě deset hodin prostoru. Pak bude stanovený přesný čas hlasování, nejčastěji se mluví o 12. únoru.

Pravice se snaží oddálit schválení EET obstrukcemi - dlouhými projevy. Současný jednací řád sice umožňuje omezit řečnění poslance na maximálně deset minut, vláda ale stejně není schopná zákon odhlasovat. „Jsou masivně zneužívány faktické připomínky, přestávky na jednání klubů. Ukazuje se, že je nutná revize jednacího řádu,“ domnívá se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sociálním demokratům vadí hlavně omezení projednávání zákonů ve třetím čtení pouze na středy a pátky a ještě v omezených hodinách. Místo toho chtějí, aby se o zákonech v závěrečném čtení mohlo hlasovat kdykoliv. 

Časové kvóty pro poslanecké kluby

ANO by naopak chtělo omezit dobu pro řečnění kvótami pro poslanecké kluby. Podle místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO) by měl každý zákon časovou dotaci, kterou by určoval organizační výbor. Dotace by se následně mezi jednotlivé kluby dělila. Poslanci, kteří nejsou členy klubu, by měli mít nejméně dvě minuty.

Tady ale hnutí naráží na nesouhlas ČSSD. „Nic bych v tomto neměnil. Dnešní koalice může být zítřejší opozicí,“ upozornil předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Strana je nicméně podle něj ochotná o tom jednat.

Pravicová opozice nyní prostor pro změny nevidí. Mluví o dalším pokusu o prosazení „náhubkového“ zákona a o umlčení nesouhlasu ve sněmovně. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale připustil debatu o některých změnách pro příští období.