Ministerstvo financí ustoupilo a zveřejnilo celou studii EET na webu

Ministerstvo financí po několikaměsíčním naléhání zveřejnilo kompletní studii k elektronické evidenci tržeb (EET). Ta je nyní přístupná přímo na jeho webových stránkách. Materiál se na 185 stranách zabývá přínosem projektu, jeho riziky, organizačním zabezpečením, propagací nebo návrhy řešení možných problémů, propočítává náklady a investice podle nabídek firem. A také konkrétně ukazuje, co všechno bude muset podnikatel udělat, aby se vůbec do systému zaregistroval.

Zveřejnění studie přichází poté, co analytik Michal Škop opakovaně žádal ministerstvo financí o její poskytnutí a poukazoval na zákon o svobodném přístupu k informacím. Projekt k elektronické evidenci tržeb si nechalo ministerstvo vypracovat na počátku loňského roku od firmy BDO a zaplatilo za něj 199 900 korun.  Škop studii obdržel, ale jak již dříve upozornil na zpravodajském serveru HlídacíPes.org, velká část obsahu byla začerněna nebo prázdná. Když se proti tomu odvolal, obdržel místo začerněných stránek stránky zabílené.

Elektronická evidence tržeb dělí už dlouho politickou scénu. Ministerstvo v čele s Andrejem Babišem (ANO) tvrdí, že EET výrazně omezí šedou ekonomiku a naplní státní pokladnu díky vyššímu výběru daní miliardami korun. Podle odhadů by to ročně mohlo být až 15 miliard, uvádí studie.

Odpůrci v čele s pravicovou opozicí však tvrdí, že evidence zničí zejména drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Navíc se obávají možného zneužití získaných dat. ODS proto chce ve sněmovně podle svého předsedy Petra Fialy pokračovat v obstrukcích, aby spolu s TOP 09 zabránila přijetí zákona. Podle Fialy blokování potrvá „klidně do konce volebního období“.

Poplatník EET
Zdroj: Studie BDO

Vládní koalice naopak přemýšlí, jak by mohla jeden ze svých klíčových zákonů prosadit. Diskutuje se proto o změně jednacího řádu sněmovny. Spočívala by v tom, že by čas na projednání zákonů byl omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby.

Poslední projednávání EET se konalo ve sněmovně 8. ledna a další bude již tento pátek.