Ukrajina pozastavila splácení dluhu vůči Rusku. Moskva jí dává 10 dní

Kyjev se rozhodl uvalit na splacení státního dluhu vůči Rusku moratorium – tedy odklad splatnosti. Oznámil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s tím, že dluhopisy ve výši tří miliard dolarů (75 miliard korun), které jsou splatné v neděli 20. prosince, Ukrajina nesplatí. Rusko podle vlastních slov počká deset dní, pak podnikne právní kroky.

Moratorium má platit „do přijetí našich restrukturalizačních návrhů nebo do příslušného soudního rozhodnutí,“ uvedl Jaceňuk a dodal, že Kyjev rovněž zruší i splacení komerčního dluhu vůči ruským bankám v částce 507 milionů dolarů.

Jsme připraveni na právní kroky z ruské strany.
Arsenij Jaceňuk
ukrajinský premiér

Ukrajinské ministerstvo financí se nicméně vyjádřilo vstřícněji a dalo najevo ochotu k jednáním. „Ukrajina zůstává odhodlána vyjednávat v dobré víře o konsensuální restrukturalizaci splatných eurobondů,“ sdělilo ministerstvo.

Restrukturalizace ano, škrtání ne

Ukrajina se letos v říjnu dohodla s většinou věřitelů na restrukturalizaci svého dluhu, která zahrnuje odpis dluhu ve výši 20 procent a prodloužení splatnosti.

Neset: Krok Ukrajiny není standardní, je doslova protiprávní (zdroj: ČT24)

Rusko už od samotného počátku ale restrukturalizaci ukrajinského dluhu kategoricky odmítalo a stále požaduje úplné splacení dluhopisů, protože je nepovažuje za komerční dluh, ale za oficiální státní pomoc, která by měla být splacena. Dluhopisy totiž vydala vláda sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče necelé dva měsíce předtím, než po masových protestech v roce 2014 Janukovyč uprchl z Ukrajiny.

V tomto směru dal Rusku za pravdu i Mezinárodní měnový fond, který potvrdil, že jde skutečně o státní dluh.

MMF nesmí poskytovat pomoc zemím, které neplní své závazky. Tento měsíc však s ohledem na ukrajinský dluh vůči Rusku MMF oznámil, že změní pravidla poskytování úvěrů, aby mohl dále podporovat ty země, které nebudou schopny splácet dluh zahraničním vládám či mezinárodním institucím.

Věřitelská země se ale musí snažit jednat o restrukturalizaci tohoto dluhu. Ukrajina tak bude muset překonat mrazivé vztahy s Ruskem a pokusit se o dvoustrannou dohodu o dluhu.

Putinův návrh

V polovině listopadu přišel ruský prezident Vladimir Putin s návrhem restrukturalizace ukrajinské dluhu ne formou seškrtání, ale s rozložením splátky – Kyjev by měl na splacení dluhu další tři roky. Zaplatil by ho ve třech splátkách, z nichž první by se uskutečnila až v příštím roce. Rusko na to ale požaduje západní garance a Ukrajina na nabídku neodpověděla.

Ruský ministr financí Anton Siluanov na začátku prosince prohlásil, že po termínu splatnosti má Ukrajina deset dní na to, aby splatila dluh, nebo aby přistoupila na restrukturalizaci, jak ji navrhl Putin. Pokud tak neučiní, zahájí Moskva proti Kyjevu právní kroky.

A že dojde k žalobě, je podle ekonoma z Vysoké školy obchodní Pavla Neseta více než pravděpodobné, protože krok Kyjeva je nestandardní. „Je to doslova protiprávní,“ dodává Neset s tím, že Rusko může přikročit i k ekonomickému tlaku, tedy k sankcím.