Putin otočil a kývl na restrukturalizaci ukrajinského dluhu. Škrtat ale nechce

Rusko bylo jediným věřitelem Kyjeva, který odmítl podepsat návrh na restrukturalizaci ukrajinského dluhu. Nyní ruský prezident Vladimir Putin nabídl překvapující kompromis – dluh vůči Moskvě se seškrtávat nebude, ale může se upravit celková doba splácení. Pokud se tedy Západ za Ukrajinu zaručí.

Rusko už od samotného počátku restrukturalizaci ukrajinského dluhu kategoricky odmítalo. Ukrajina má Moskvě v prosinci splatit dluhopisy za tři miliardy dolarů. A Rusko požaduje jejich úplné splacení, protože je nepovažuje za komerční dluh, ale za oficiální státní pomoc, která by měla být splacena.

Dluhopisy totiž vydala vláda sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče necelé dva měsíce předtím, než po masových protestech v roce 2014 Janukovyč uprchl z Ukrajiny.

Nový splátkový kalendář

Na splacení celého dluhu Rusko stále trvá, je ale ochotné nabídnout nový splátkový kalendář. Pokud mu bude Západ za Kyjev ručit, nabízí Ukrajině splatit aktuální roční splátku ve výši jedné miliardy v průběhu příštích tří let. Kvůli splatnosti dluhu přitom Kreml Ukrajině ještě před nedávnem hrozil soudem.

Putin, který je aktuálně na zasedání G20 v Turecku, k tomu řekl, že Rusko udělalo Ukrajině „lepší“ nabídku, než jakou Mezinárodní měnový fond (MMF) pouze naznačuje. Je to podle něj proto, že Moskva podala takový návrh, který se pokusí zajistit úplné splacení dluhu, a „ne takové, které uvrhne Ukrajinu do obtížné situace“.

Pokud nemůže Západ poskytnout záruky, znamená to, že nevěří v budoucnost ukrajinské ekonomiky.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Putin také prohlásil, že o dluhové dohodě „letmo“ hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho ministrem financí Jackem Lewem. „Návrh byl přijat se zájmem,“ dodal ruský prezident.

Kyjev zatím nic oficiálně neví

Samotné ukrajinské ministerstvo financí ale v pondělí uvedlo, že zatím neobdrželo „žádné přímé informace“ o Putinově nabídce. Prodlení se splátkami ruského dluhu by ale pro Ukrajinu bylo nebezpečné, protože MMF nemůže dál poskytovat pomoc zemím, které svým věřitelům včas nesplácejí závazky.

Samotný fond pak návrh Ruska na restrukturalizaci dluhu označil za příznivý krok. Rusko a Ukrajina by nyní měly jednat o podrobnostech, uvedla mluvčí MMF, který podle ní čeká na výsledek jednání.