MMF dal za pravdu Rusku: Ukrajinský dluh je státní

Ukrajinské dluhopisy ve vlastnictví Ruska v objemu tří miliard dolarů (74,7 miliardy korun), které byly vydány v prosinci 2013, jsou oficiální státní dluh. Mezinárodní měnový fond (MMF) tak potvrdil stanovisko Ruska, které se odmítlo účastnit dohody o restrukturalizaci dluhu, protože nejde o komerční dluh.

V říjnu se Ukrajině povedla dohoda s většinou majitelů dluhopisů na restrukturalizaci svého dluhu, která zahrnuje odpis dluhu ve výši 20 procent a prodloužení splatnosti. Rusko však dohodu odmítlo s odůvodněním, že jeho dluh není komerční.

MMF nyní uvedl, že dostupné informace ohledně ukrajinského dluhu potvrzují postoj Ruska, že vydané eurobondy jsou státní půjčkou. Nemělo by se tak s nimi zacházet jako s komerčním dluhem.

„Kdyby fond rozhodl opačně, situace by pravděpodobně byla pro Ukrajinu trochu lehčí. Nemusela by otevírat jednání s Ruskem o odepsání části dluhu nebo o zahrnutí dluhu vůči Rusku do balíku, ve kterém už bylo fakticky dosaženo dohody s ostatními věřiteli na odepsání části dluhu,“ uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Problém pro Ukrajinu i jednání s MMF

Moskva požaduje splacení celé hodnoty dluhopisů, jejichž splatnost je 20. prosince. Ukrajině hrozí, že termín nestihne, což by ztížilo i vztahy s MMF, který nesmí poskytovat pomoc zemím, které neplní své závazky. Fond se s tím pokouší vypořádat i tak, že plánuje změnit pravidla poskytování úvěrů, aby mohl dále podporovat ty země, které nebudou schopny splácet dluh zahraničním vládám či mezinárodním institucím.

Podmínkou nicméně je, že věřitelská země se bude snažit jednat o restrukturalizaci tohoto dluhu. Ukrajina tak bude muset překonat neshody s Ruskem a pokusit se o dvoustrannou dohodu o dluhu.

Bureš: Kdyby fond rozhodl opačně, pro Ukrajinu by to bylo nejspíš lehčí (zdroj: ČT24)

Na ruský návrh rozložení splátek Kyjev nereagoval

V listopadu přitom ruský prezident Vladimir Putin Ukrajině nečekaně navrhl restrukturalizaci dluhu, která by spočívala v tom, že Kyjev bude mít na splacení další tři roky. Zaplatil by ve třech splátkách, z nichž první by se uskutečnila až v příštím roce. Rusko za to ale požadovalo západní garance. Ukrajina však na nabídku neodpověděla.

Ruský ministr financí Anton Siluanov na počátku tohoto měsíce prohlásil, že po termínu splatnosti, tedy po 20. prosinci, dostane Ukrajina deset dní na to, aby splatila dluh, anebo aby přistoupila na restrukturalizaci, jak ji navrhl Putin. Pokud tak neučiní, zahájí Moskva proti Kyjevu právní kroky.