Roamingové poplatky za volání v EU skončí v červnu 2017

V Evropské unii se schyluje k úplnému zrušení poplatků za roaming, který dosud prodražuje volání mezi členskými zeměmi. Ministři průmyslu z jednotlivých zemí EU oficiálně potvrdili nová pravidla, která mají začít platit v polovině roku 2017.

Ministři zemí osmadvacítky se shodli bez debaty. Vedle zrušení plateb za roaming se má rovněž zajistit volný přístup k internetu v zemích EU. Legislativní proces ale ještě není u konce.

Očekává se nicméně, že plán nenarazí v Evropském parlamentu, jehož poslanci po odstranění roamingu volali již dříve. Už v dubnu loňského roku totiž europarlament odsouhlasil stanovisko, ve kterém počítal s úplným zrušením roamingových poplatků od letošních Vánoc. Současný návrh dostanou k projednávání koncem října. V listopadu by pak měl vyjít v Úředním věstníku Evropské unie.

I když na definitivní odstranění příplatků za volání nebo posílání SMS v EU dojde až v roce 2017, první náznak změny přijde už koncem dubna 2016. Ceny za užívání mobilních dat v zahraničí by měly být o devadesát pět procent nižší v porovnání s tím, co si operátoři účtovali před čtyřmi roky.

Na potvrzení se čekalo do června

Zástupci členských států Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody už v červnu, od té doby ale musely legislativu potvrdit i jednotlivé členské státy. Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger tehdy dohodu ocenil jako zásadní pro spotřebitele i podniky. „Vítám tuto klíčovou dohodu o ukončení poplatků za roaming a nastavení neutrálních pravidel sítí mezi zeměmi Evropské unie,“ řekl.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizoval kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.