Severní Čechy občas zhasnou. Nestačí jim proud

Šluknovsko už řadu let bojuje s nedostatkem elektrického proudu. Nejsevernější region země je závislý na jediném, padesát let starém vedení. Jeho kapacita pro nové továrny nestačí a ty stávající bojují s častými výpadky proudu - region má tak problém přilákat investory.

„To tady zhaslo a řekli, že nebude proud, tak jsme šli domů,“ popisuje dělník z varnsdorfské továrny na obráběcí stroje, která je sice špičkou ve svém oboru, ale když vypadne proud, tak musí zastavit veškerou výrobu a všech 300 zaměstnanců poslat domů. Firmě tak vznikají ztráty v řádech statisíců korun.

Přitom továrna samotná má připravené rozvody pro větší množství proudu. O novém vedení se ale stále jenom mluví, a to už dvacet let. Šluknovsko v současnosti zásobuje vysokým proudem pouze jedno vedení. Pokud se tedy stane havárie, nebo musí být vedení opraveno, ocitnou se bez energie tisíce lidí.

A vedení jede navíc naplno, o moc víc proudu už přes něj jít nemůže. „Když přijde podnikatel a chce stavět nějaký podnik, tak tady není dostatečná kapacita,“ uvedl místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (Sdružení 2014).

Šluknovsko táhne pouze jedno vedení (zdroj: ČT24)

Přitom nové investory by v regionu uvítali, bez práce je zde každý dvanáctý. Osmnáct místních starostů proto už opakovaně žádalo o pomoc přímo vládu. „Předně bych Vás chtěl ujistit, že problémy Šluknovska jsou pro mě a celou vládu jednou z prioritních záležitostí,“ odpověděl jim na jeden z dopisů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Energetici, ochránci a majitelé pozemků

Stavbě nového vedení ale brání jedna zásadní věc – stavět by se muselo v chráněné oblasti. Energetici a ochránci přírody se zatím nedokázali shodnout na tom, zda proud podvedou pod zemí, nebo nad zemí a jak moc budou muset kácet stromy. Energetici vedle toho ještě upozorňují na skutečnost, že vedení bude muset vést přes stovky pozemků různých majitelů, se kterými se bude potřeba dohodnout.

Probíhají dlouhodobá intenzivní vyjednávání, kdy se snažíme elektřinu do Šluknovského výběžku přivést.
Soňa Holingerová
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Nejdřív za dva roky tak energetici začnou připravovat projekt. Kdy se ale skutečně začne stavět, nevědí ani oni.