Pars nova zmodernizuje pro ČD 40 dálkových vozů za 696 milionů

Šumperk - Zakázku na modernizaci 40 vozů pro dálkové spoje získala od Českých drah společnost Pars nova. Cena kontraktu činí 695,6 milionu korun bez DPH. Modernizované vozy má šumperská společnost železničářům dodat zhruba do poloviny roku 2014, jak dnes uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Pro dráhy upraví firma Pars nova vozy typu Bmee, které vyrobila v letech 1986 a 1987 tehdejší východoněmecká vagónka v Budyšíně. „Vůz bude při modernizaci upraven na velkoprostorový s 80 místy k sezení. Budou vyměněny podlahy, obložení, okna a instalováno nové osvětlení. Cestující určitě ocení nové polohovatelné sedačky,“ přiblížil Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Pars nova patří do skupiny TRANSPORTATION akciové společnosti ŠKODA HOLDING.

Modernizované vozy nabídnou i odpovídající WC

Cestující budou mít v nových vozech, které budou klimatizované, k dispozici elektrické zásuvky. Pars nova přestaví i toalety, jak uvedl Blažek: „Budou mít uzavřený systém a cestující je tak budou moci využít i ve stanici. Snadný nástup a průchod mezi vozy zajistí nové dveře ovládané tlačítky nebo madly s elektrickým nebo elektropneumatickým pohonem. Nástupní dveře budou během jízdy bezpečnostně blokovány. Vozy budou vybaveny také elektronickým informačním a rezervačním systémem.“

Modernizované vozy nasadí dopravce především do souprav EuroCity a Expres na tratích spojujících Prahu s moravskými městy, například s Ostravou, Olomoucí a Brnem a dále na Slovensko a do Maďarska.

Stevardka ČD
Zdroj: ČT24/České dráhy/ceskedrahy.cz

České dráhy vyhlásily veřejnou soutěž na modernizaci vozidel počátkem loňského roku a přihlásili se do ní čtyři zájemci. Kdo kromě firmy Pars nova podal nabídku, železničáři neuvedli. Podle Šťáhlavského šlo o zahraniční společnosti ze Slovenska a z Polska. „Na základě veřejné soutěže byla dosažena cena kontraktu ve výši 695,6 milionu korun bez DPH, což představuje úsporu více než 180 milionů korun oproti původnímu předpokladu zadavatele,“ dodal mluvčí.

Kontrakt je podle ředitele společnosti Pars nova Tomáše Ignačáka pro firmu významný: „Jsme velmi rádi, že jsme tendr vyhráli. Umožní nám zajistit lidem z regionu práci, což je v současné době, kdy se očekává ochlazení ekonomiky, důležité. Zakázka však má pro nás význam i z hlediska technického.“

ČD uzavřely v průběhu loňského roku kontrakty na modernizaci vlakových souprav v hodnotě 11,248 miliardy korun. Dodavatelé v jejich rámci dodají 345 vozů. Jde o historicky rekordní rozsah uzavřených kontraktů.