Kancelář prezidenta pokračuje ve změnách. Místo kabinetu vznikl sekretariát s novým vedením

Kabinet prezidenta republiky Petra Pavla byl s platností k úterý 5. září zrušen. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Uvedl to odbor komunikace Hradu. Na pozici ředitele odboru komunikace zatím nikdo vybrán nebyl. Do úterý jej vedla Markéta Řeháková, která nadále zůstala jen Pavlovou mluvčí.

V pozici ředitelky kabinetu prezidenta tento týden skončila Linda Jozwiak Kopecká. Hrad tehdy uvedl, že se tak stalo v návaznosti na uvažované změny, které souvisí s jejím pracovním zařazením. „Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ dodal Hrad.

Namísto kabinetu vznikl sekretariát. Obdržálková, která jej vede, s Pavlem spolupracovala už v kampani. Sekretariát podle webu Hradu zajišťuje ve spolupráci s ostatními útvary prezidentské kanceláře denní výkon funkce hlavy státu a plní další úkoly podle jeho přímých pokynů.

Richter má smlouvu do konce roku

Web Seznam Zprávy ve středu uvedl, že šéf poradního týmu prezidenta Tomáš Richter skončí ve funkci. Hrad ve čtvrtek sdělil, že má smlouvu s prezidentskou kanceláří uzavřenou do konce roku. Obsahuje úkoly, které má splnit, uvedl odbor komunikace. Richter Seznam Zprávám řekl, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu.

Richter se podílel na přípravě Pavlovy kandidatury od konce roku 2019, ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. „Bude mít na starosti nejen koordinaci týmu, ale také stanovení strategie pro práci týmu k naplnění všech priorit,“ řekl v dubnu při informování o jeho nové pozici Pavel.

Podle webu Seznam Zprávy se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení. O rozporech mezi kancléřkou Janou Vohralíkovou a některými pracovníky informoval také Deník N. Server také napsal o tom, že tajemník Radko Hokovský nebude mít tak intenzivní přístup k Pavlovi jako dosud.