Nastavení procedury nominací ústavních soudců je pro Hrad i Senát přijatelné, řekl Pavel

Prezident Pavel a předseda Senátu ČR Vystrčil k výběru nových ústavních soudců (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel se sešel s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Hovořili o výběru nových ústavních soudců. Probrali jména nominovaných i formální náležitosti celého procesu. Pavel také oznámil, že se 2. května sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým probere situaci na ministerstvu školství.

Prezident na tiskové konferenci řekl, že nastavení procedury nominací ústavních soudců je pro Hrad i Senát přijatelné. O třech soudcích bude horní komora jednat asi 31. května. Nominovanými jsou někdejší předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Pavel poznamenal, že měl snahu, aby byla co nejkratší doba, kdy bude Ústavní soud kvůli odchodu tří soudců pracovat v zúženém složení. Očekával, že by se senátoři mohli návrhy zabývat 10. května, což se podle něj nepodaří.

Předseda senátorů STAN Jan Sobotka minulý týden pozdější termín zdůvodnil snahou dát členům horní komory prostor a čas na to, aby se s jednotlivými nominovanými mohli seznámit. Vystrčil ocenil, že Pavel vysvětlení přijal. Účastníci schůzky se podle předsedy Senátu shodli, že konec května je přijatelný. Vystrčil zároveň dodal, že termín se posunul také proto, že horní komoru čeká schvalování několika komplikovaných zákonů. Nepředpokládá, že by 4. června, kdy končí mandát dalšímu ústavnímu soudci, nemohlo kvůli nedostatku členů zasednout plénum Ústavního soudu.

Řešilo se i ministerstvo školství

Pavel také oznámil, že chce s premiérem Fialou probrat obměnu ministra školství poté, co Vladimír Balaš (STAN) rezignoval, nebo připravovaný vládní návrh na konsolidaci státního rozpočtu.

Balaš o uvolnění z funkce požádal minulý týden kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu-19. Na jeho místo by se měl přesunout ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, kterého by měl nahradit náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (oba STAN).

Konsolidační balíček chce vláda představit v nejbližších týdnech. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by měl snížit strukturální deficit státního rozpočtu o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy asi 70 miliard korun. Strukturální schodek představuje výsledek hospodaření státu po očištění o vliv hospodářského cyklu, loni byl podle ministerstva financí 2,6 procenta HDP.

Pavel svůj názor na rozpočtovou konsolidaci zatím nechtěl zveřejňovat. Nejprve bude chtít slyšet podrobnosti o vládním balíčku od Fialy, případně dalších členů kabinetu. Zajímá ho také názor zaměstnavatelů, o věci hovořil i s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Prezident také uvedl, že připravuje jednání mezi vládou a opozicí, kde by měl být konsolidační balíček jedním z hlavních témat.