Ministerstvo financí prověří, jestli Babiš výzvou k sázení neporušil zákon

Policie obdržela několik podnětů kvůli tomu, že neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) na Twitteru pod příslibem zisku vyzval lidi, aby si vsadili na výsledek prezidentských voleb a odevzdali mu svůj hlas. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík České televizi řekl, že policie podněty předala ministerstvu financí, které se jimi bude zabývat.

„Obdobných podnětů jsme skutečně obdrželi několik, a jelikož se nejedná o problematiku, ke které bychom byli věcně příslušní, tak jsme je všechny předali Ministerstvu financí ČR,“ reagoval mluvčí Moravčík na dotaz České televize.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss uvedl, že se úřad začne podněty „neprodleně zabývat“, jakmile je od policie obdrží.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že čistě z pohledu zákona o hazardních hrách, kterého je gestorem, nespatřuje v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankcionováno. „Je nicméně otázkou, zda se nemohlo jednat o reklamu na hazardní hru v rozporu se zákonem o regulaci reklamy,“ doplnil Weiss. V takovém případě přísluší dozor živnostenským úřadům.

Podle zákona o regulaci reklamy nesmí výzvy k účasti na hazardní hře obsahovat sdělení, z něhož lze nabýt dojmu, že účast na hazardní hře může být zdrojem finančních prostředků. Zároveň musí obsahovat sdělení o zákazu účasti osob mladších 18 let a také zřetelné varování, že účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Babišovu výzvu následovala vlna nových zájemců

Babiš ve čtvrtek před druhým kolem prezidentských voleb vyzval lidi, aby na něj sázeli. „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12.000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ napsal na Twitteru.

Po Babišově výzvě se u sázkové kanceláře Fortuna spustila vlna nových registrací. „Hodinu po zveřejnění jeho tweetu jsme registrovali opravdu nápor nových registrací. V historii Fortuny skoro nepamatujeme takové velké množství registrací nových klientů během několika málo dní,“ uvedl Michal Hanák z Fortuny.

Většina z nově registrovaných sázela podle něj na Babiše. „Byly to sumy od pěti set korun do vyšších desetitisíců,“ dodal Hanák také CNN Prima News.

Vzhledem k tomu, že předseda hnutí ANO ve volbách neuspěl, sázky na něj propadly. Nejvyšší neúspěšný vklad činil u Fortuny 900 tisíc korun. Na sociálních sítích se už v sobotu objevila místy i vulgární kritika, někteří lidé si stěžovali, že kvůli Babišově výzvě přišli o významné částky.

Bartoš vyzval Babiše k omluvě

Babiše kvůli tomu kritizoval kromě jiných místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něho si občas někdo vsadil i částky v řádech desetitisíců, což vedlo ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří. Babiše prostřednictvím sociálních sítí vyzval k omluvě.

Místopředseda ANO a sněmovny Karel Havlíček v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že není změřeno, zda na Babiše lidé sázeli právě kvůli této výzvě. Výzva k sázení podle něho nebyla neetická, bylo ji třeba brát s rezervou.

Vysoký zájem o letošní prezidentskou volbu zaregistrovaly i další sázkové kanceláře. Lidé vsadili na výsledek letošních prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí volby hlavy státu v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. K volbám v pátek a sobotu přišlo 70,25 procenta lidí, což je nejvíce v přímých prezidentských volbách.