Na letošní volby se sázelo nejvíc v dějinách Česka, říká profesionální sázkař Sirový

Michal Sirový hovořil o sázkách na prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Podle profesionálního sázkaře Michala Sirového byly letošní prezidentské volby ze sázkařského pohledu unikátní, což se projevilo v rekordním objemu vsazených peněz. Sirový je přesvědčen, že na to měla vliv také výzva neúspěšného kandidáta Andreje Babiše (ANO), aby lidé vsadili na jeho vítězství. Konečná částka výrazně překonala předchozí volby v roce 2018.

Zatímco před pěti lety Češi vsadili okolo 285 milionů korun, letos padlo na sázky více než půl miliardy. „Obecně se dá říct, že čím čerstvější jsou volby, tím větší vklady na ně jsou. Na sněmovní volby byly vklady větší než v roce 2018. Ale letošní prezidentské volby byly unikátní, jsou to volby, na které se nejvíc sázelo vůbec v dějinách České republiky,“ říká Sirový.

Jedním z důvodů, proč volby sázkaře letos tak přitahovaly, byla personalizace s jasnými vyprofilovanými kandidáty. „Dá se k tomu přičíst i vliv v předvolební kampani, která asi nenechala moc lidí klidnými,“ myslí si Sirový.

Babišova pobídka

Oba kandidáti měli ve druhém kole výrazně odlišné finální kurzy. U Petra Pavla se cifra stlačila až k velmi nízké hodnotě 1,06 s minimálním potenciálním ziskem, zatímco u Babiše kurz vyletěl k číslu 12. „Tam byla šance, že sázkaři získají dvanáctkrát víc, než byl jejich vklad,“ tvrdí Sirový.

Právě na vysoký kurz lákal Babiš na Twitteru voliče, aby si na něj vsadili tisíc korun a následně ho volili, aby tak vyhráli dvanáct tisíc. Vzhledem k jeho porážce v prezidentské volbě ale takové sázky propadly.

„Nepochybně se příjem sázek po tom příspěvku Andreje Babiše zvětšil. Asi se nedá říct, že kvůli tomu tweetu si na něj vsadili lidé v součtu za dvě stě milionů korun, ale nepochybně to byly přinejmenším jednotky milionů korun, které by na něj jinak nebyly vsazeny. Takže dopad tam evidentně nějaký byl,“ tvrdí Sirový.

Neúspěšní sázkaři po volbách spílají Babišovi, že přišli o úspory nebo o odložené peníze k jiným účelům a profesionální sázkař Sirový se jim nediví. „Ta výzva mi přišla hrozná,“ nezastírá.

K omluvě už Babiše vyzval vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Naopak podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka nebyla Babišova výzva na Twitteru neetická a měla by se brát s rezervou.