První dáma v aktivní službě. Eva Pavlová chce na Hradě pomáhat samoživitelkám a upozorňovat na rovnost pohlaví

Události: První dámou bude Eva Pavlová (zdroj: ČT24)

Žena čtvrtého prezidenta České republiky Eva Pavlová by podle svých slov chtěla po manželově boku na Pražském hradě jako sama bývalá samoživitelka hlavně upozorňovat na situaci svobodných matek. Zaměřovat se chce na témata rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti. Budoucí první dáma od loňska působí jako zastupitelka středočeské obce Černouček a tvrdí, že v reprezentativní roli na nejvyšší úrovni má zkušenosti z doby působení svého muže v NATO.

„Komu jinému poděkovat než mojí ženě, která do toho šla odvážně se mnou a myslím si, že to byl největší hrdinský čin jejího osobního života,“ uvedl Petr Pavel směrem ke své manželce bezprostředně po zvolení prezidentem. Podobně jako Pavel sám má totiž i nynější první dáma Eva Pavlová vojenskou minulost – je plukovnicí v armádě. 

Osmapadesátiletá Pavlová se narodila v Šumperku, kde v roce 1983 maturovala na gymnáziu. Její další kroky pak už směřovaly k zapojení v armádě. V letech 1986 a 1990 vystudovala Vysokou vojenskou pedagogickou školu v Bratislavě. Se svým budoucím manželem se ale vůbec poprvé poznali v roce 1985 na vojenské základně v Prostějově, kde oba bydleli na posádkové ubytovně. 

Stejně jako její manžel byla před rokem 1989 členkou komunistické strany Československa. S Petrem Pavlem se vzali v roce 2004 na radnici v Olomouci. Mezi lety 2012 a 2015, kdy byl její muž náčelníkem Generálního štábu Armády ČR, měla ve štábu na starosti komunikaci se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci v Česku a zajišťovala vojenské návštěvy.  

Situace samoživitelek se příliš nezměnila, upozorňuje Pavlová

O kandidatuře Petra Pavla na prezidenta spolu doma údajně intenzivně debatovali. Přiznává, že první reakcí nebylo nadšení. Přesvědčivé ale pro ni byly prý reakce i argumenty lidí, se kterými se setkávali. „Nebylo to tak, že on se rozhodl jen sám, opravdu jsme o tom diskutovali,“ vzpomínala.  Pak navštěvovala místa napříč republikou a pomáhala mu se sběrem podpisů. 

Po boku svého manžela se pravidelně objevovala i během kampaně a pokračovat v tom hodlá i v nové roli. Mluví o tom, že chce být aktivní a podle svých slov viditelnější než současná první dáma Ivana Zemanová. Zaměřit se míní třeba na témata následné péče, rodiny, komunikace nebo otázku situace samoživitelek. S touto životní situací má navíc osobní zkušenost. 

obrázek
Zdroj: ČT24



„Od té doby, když jsem v té situaci byla já, se toho moc nezměnilo. To mě překvapilo a trápí mě ve vztahu k těm ženám, že to vůbec není jednoduché ani dnes,“ myslí si. Z předchozího manželství má dceru Evu, nově zvolený prezident Pavel má z prvního manželství syny Jana a Petra. Společně se svým manželem jsou prarodiči čtyř vnoučat.

„Prošla jsem si rozvodem. Rozvodovost narůstá, samoživitelky jsou na tom dnes hůř, než jsme byly kdysi my. Strašně ráda bych v této oblasti působila, ukazovala těmto ženám místa, kde jim dokáží pomoci a kde ta pomoc funguje,“ zmínila rovněž během prezidentské kampaně.