Muž dostal za schvalování ruské agrese na Ukrajině obecně prospěšné práce

Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal muže, který na sociální síti schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Odsoudil ho k trestu obecně prospěšných prací. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Barbora Chlostová. Muž v několika příspěvcích vyzýval k podpoře Rusů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rozhodnutí je již pravomocné.

„Obviněný byl uznán vinným ze spáchání přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ uvedla mluvčí Chlostová. Soud rozhodl trestním příkazem. Odsouzený muž se proti rozhodnutí nebránil. „Trestní příkaz již nabyl právní moci,“ sdělila mluvčí.

Muž v celkem čtyřech příspěvcích a výrocích na sociální síti veřejně schvaloval ruskou agresi. „Snažil se ospravedlnit zločiny proti míru,“ uvedl dříve pro Českou televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Profil, ze kterého příspěvky pochází, je už zrušený. Podle státního zastupitelství ho předtím sledovalo poměrně velké množství odběratelů, kteří na příspěvky dále reagovali. Případem se zabýval i pořad ČT 168 hodin. V reportáži zaznělo, že příspěvky pocházejí z videa, na kterém mluví mladý muž. Profil, na němž se video objevilo, měl název Mára Mára.

Policie muže obvinila už 2. března, tedy necelý týden poté, co Rusko rozpoutalo válečný konflikt na Ukrajině. Jednalo se o jednoho z prvních lidí, kteří byli v souvislosti se schvalováním ruské agrese obviněni.