FAÚ pravomocně zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko, na majetek se vztahují evropské sankce

Finanční analytický úřad (FAÚ) pravomocně zmrazil akcie sankcionovaného ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. FAÚ zmrazil akcie předběžným opatřením už v květnu, jeho nové rozhodnutí je ale pravomocné. Trifonov strojírenskou firmu ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš. Kvůli možnému obcházení sankcí se případem zabývají i policisté.

Akcie ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding zmrazil stát předběžným opatřením v květnu, kdy s firmou zahájil řízení. „Předmětné správní řízení bylo pravomocně ukončeno se závěrem, že akcie vydané společností ČKD Blansko Holding jsou považovány za majetek, na který se vztahují sankce EU. Jinými slovy akcie ČKD zůstávají zmrazeny, tentokrát ne již předběžným opatřením FAÚ, ale i pravomocným opatřením,“ uvedla nyní mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Trifonov se na evropský sankční seznam dostal 23. února kvůli hlasování pro uznání samozvaných republik na východě Ukrajiny. ČKD Blansko Holding ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš, která je od roku 2010 jediným akcionářem strojírenské firmy. V letech 2016 až 2021 zasedal v dozorčí radě společnosti ČKD Blansko Holding. Web Seznam Zprávy v březnu uvedl, že se sice z vedení stáhl, ale podnik zůstal prostřednictvím firmy Ťažmaš pod kontrolou jeho příbuzných.

Firmou se zabývají i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří mají podezření, že politik se snažil sankce obejít a pokusil se část majetku vyvést. „Mohu jen v obecné rovině uvést, že věcí se náš útvar zabývá. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ uvedl dříve mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny. Už několik let však hlásil ekonomické problémy a propouštěl zaměstnance. V roce 2014 podnik navštívil prezident Miloš Zeman s tehdejším jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Mimo jiné tam jednali i s Trifonovem.