Až půl milionu pracujících v náročných profesích by mohlo jít do předčasného důchodu. Vláda o tom bude jednat příští rok

Události: Až půl milionu pracujících v náročných profesích by mohlo jít do předčasného důchodu (zdroj: ČT24)

Až půl milionu lidí pracujících v náročných profesích by mohlo začít po roce 2024 či 2025 odcházet do důchodu předčasně, aniž by jim stál krátil jejich penzi. O konkrétních profesích i o tom, kolik let předem by lidé mohli do důchodu bez snížení penze odcházet, bude vládní koalice jednat v první polovině příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby firmy, které lidi v náročných profesích zaměstnávají, platily vyšší odvody. Z nich by chtěl stát platit vyšší výdaje spojené s předčasnými důchody.

Jurečka České televizi řekl, že jako součást důchodové reformy navrhne možnost předčasně odejít do penze pro lidi, kteří spadají do 3. a 4. skupiny náročných profesí. Mezi nimi jsou například svářeči, kováři, kamnáři, modeláři, ale třeba i specializované zdravotní sestry nebo zedníci.

„Pro ta náročná povolání zavedeme možnost dřívějšího odchodu, který není nějakým způsobem sankciován, kdy není snižován důchod,“ uvedl ministr.

Podle nových dat ministerstva zdravotnictví spadá do 3. a 4. skupiny rizikových povolání až půl milionu lidí. Jejich dřívější důchody by měli zaplatit zaměstnavatelé. „Je to vyváženo tím, že vlastně jejich zaměstnavatelé mají zvýšený odvod na sociálním pojištění, a takto to chceme principiálně nastavit u dalších náročných profesí, které potom už budou ve velké důchodové reformě,“ vysvětlil Jurečka.

„Myslím, že je naprostá shoda v tom, že tam má být spoluúčast těch, kteří z odvedené práce profitují,“ soudí místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Určitě jej podpoříme, protože se jedná o náročné profese, které v rámci pracovního výkonu během života mají opotřebení organismu,“ sdělila místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Plán se nelíbí zástupcům firem a Stanjurovi

Možný růst odvodů pro zaměstnavatele až o pět procentních bodů se však nelíbí zástupcům firem. „Je to další aspekt, který snižuje naši konkurenceschopnost, zvlášť v této době, kdy problémů máme více než dost,“ prohlásil výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Plán se rovněž nezamlouvá ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). „Nemám z toho radost, protože je to podobné jako s druhou sníženou sazbou DPH. Když to přiznáte jedné skupině, tak to není konec, protože přijde jiná skupina,“ uvedl.

Poslanci již se schvalováním předčasných penzí pro některé náročné profese v uplynulém týdnu začali. V úterý podpořili ve sněmovně předčasné důchody pro zdravotníky a podnikové hasiče všechny poslanecké kluby. Všechny sněmovní strany také chtějí jednat o tom, aby mohly chodit předčasně do penze i další náročné profese.

„Dokážu si představit, že třeba všeobecná zdravotní sestra by měla jiný odchod (do penze) než dělník v důlních profesích,“ řekl člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

„Je na místě, aby ti, kteří jsou v náročných profesích, mohli jít do důchodu dříve,“ myslí si předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Jurečka chce konkrétní návrh na předčasné důchody pro náročné profese předložit v první polovině příštího roku.