TÉMA

Náročná povolání

Odbory: Návrh profesí, které by mohly jít dříve do penze, by měl být koncem února

První návrh seznamu náročných profesí, které by mohly jít dříve do předčasného důchodu, by měl být na přelomu února a března. Na brífinku po jednání zástupců Průmyslové aliance odborových svazů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:08|

Vnitro a svaz měst požadují dřívější penzi pro dlouholeté strážníky

Svaz měst a obcí (SMO) navrhuje doplnit do chystaného zákona s reformními změnami penzí dřívější důchod pro strážníky, kteří u městské či obecní policie odsloužili nejméně dvacet let. Podle počtu odpracovaných měsíců by měli podle svazu chodit do penze až o pět let dřív bez krácení pobírané částky. Stejný požadavek má i ministerstvo vnitra. SMO a resort vnitra to uvedly ve svých připomínkách k reformní důchodové novele. Ucelený návrh dřívějších penzí pro náročné profese, který chystá resort práce, by měla vláda projednat v prvním čtvrtletí. Zatím mohou až o pět let dřív chodit do důchodu záchranáři a podnikoví hasiči.
7. 1. 2024|

Odborná komise stanoví podmínky pro předčasný důchod u náročných profesí, řekl Jurečka

Odborná komise k dřívější penzi pro náročné profese vyhodnotí v příštích týdnech dopady všech třinácti rizikových faktorů jako hluk, prach či chlad na zdraví pracovníků. Podle toho pak stanoví podmínky pro předčasný důchod bez krácení pobírané částky. Sejít by se měla znovu za čtyři až šest týdnů. Novinářům to po prvním jednání odborného týmu řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Schůzky zástupců resortů práce a zdravotnictví, odborů a zaměstnavatelů se neúčastnil.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:09|

Do předčasného důchodu maximálně o tři roky dřív, navrhuje Jurečka. Výjimku chce pro náročné profese

Lidé v náročných profesích by mohli odcházet do důchodu až o pět let dříve a bez krácení penzí, řekl v úterý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk.cz. Pro ostatní počítá návrh zveřejněný v polovině dubna se zpřísněním, odcházet do předčasného důchodu by v budoucnu měli lidé mít možnost tři roky, nikoli pět let před řádným termínem, penze by se jim krátily víc než dosud. Dřívější penze pro náročné profese mají být součástí chystaných reformních změn, které chce vláda představit zhruba v polovině května. V úterý o změnách důchodového systému debatoval se zástupci zaměstnavatelů, ve středu se sejde s odboráři.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 17:35|

Až půl milionu pracujících v náročných profesích by mohlo jít do předčasného důchodu. Vláda o tom bude jednat příští rok

Až půl milionu lidí pracujících v náročných profesích by mohlo začít po roce 2024 či 2025 odcházet do důchodu předčasně, aniž by jim stál krátil jejich penzi. O konkrétních profesích i o tom, kolik let předem by lidé mohli do důchodu bez snížení penze odcházet, bude vládní koalice jednat v první polovině příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby firmy, které lidi v náročných profesích zaměstnávají, platily vyšší odvody. Z nich by chtěl stát platit vyšší výdaje spojené s předčasnými důchody.
19. 12. 2022|