Důchodová reforma nemá před schvalováním jistou podporu ani celé koalice

Události: Spor o důchodovou reformu (zdroj: ČT24)

Sněmovní sociální výbor doporučil schválit vládní reformu penzí s pokračováním zvyšování důchodového věku o měsíc ročně do stropu 67 let. Zatím ale není jasné, zda předlohu podpoří alespoň všichni členové koalice. Rozkol v koalici panuje na tématu náročných profesí. Místopředsedkyně výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) uvedla, že změny v důchodovém systému jsou nutné pro důstojné důchody i pro další generace. Lucie Šafránková (SPD), rovněž místopředsedkyně výboru, však reformu kritizuje s tím, že nepovede k úsporám, jelikož se zvýší náklady například na dlouhodobé nemocenské.

Výbor o úpravách reformy hlasoval v pátek ráno a souhlasil s jedenácti koaličními návrhy a jedním opozičním. Celkem se sešlo třicet dva pozměňovacích návrhů, upřesnil poslanec Michal Rataj (STAN). Většina z pozměňovacích návrhů byla koaličně dohodnutá, u dvou spornějších návrhů bude ale potřeba dále vyjednávat na poslaneckých klubech, informovala místopředsedkyně výboru Pivoňka Vaňková.

Sociální výbor doporučil schválit návrhy poslance Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) s pomalejším zvyšováním důchodového věku o měsíc ročně do stropu 67 let. V tomto věku by měli odcházet do penze lidé narození po roce 1988. Původní verze reformy počítala s nepravidelným posouváním věkové hranice podle doby dožití ročně nejvýš o dva měsíce bez zastropování.

Místopředsedkyně Šafránková podpořila variantu důchodového stropu na 65 letech, kterou navrhují opoziční zákonodárci z ANO a SPD. Podala také pozměňovací návrh, podle kterého by osoby s 45 lety odpracované doby mohly odejít do předčasného důchodu bez krácení důchodové částky, zatímco lidé se 40 lety by mohli odejít do předčasného důchodu s polovičním krácením.

„Podzim života“ i pro další generace

Podle Šafránkové vláda nepředložila žádnou analýzu, která by podpořila návrh důchodové reformy. Podle ní se může celý systém velmi prodražit, jelikož lidé budou muset pracovat déle a ze zdravotních důvodů odcházet na dlouhodobé nemocenské, do invalidního či do předčasného důchodu. Nemyslí si, že by se v tomto ohledu jednalo o úspory. „Lidé si po odvedené práci zaslouží mít podzim života a důstojně ze svého důchodu vyžít,“ doplnila.

Pivoňka Vaňková oponovala tím, že reforma důchodového systému je potřeba, jelikož se systém nachází ve velkých dluzích a je potřeba dopřát „podzim života“ i dalším generacím, jako jsou takzvané Husákovy děti. Doplnila, že vedle důchodové reformy se chystá také komplexní reforma systému podpory, která umožní rekvalifikace a změny povolání tak, aby lidé mohli vyměnit fyzicky náročnou profesi za méně náročnou.

Studio ČT24: Sněmovní výbor o změnách v důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Systém rekvalifikací Šafránková kritizuje s poukazem, že lidé starší 55 let jsou na trhu práce ohroženi a jsou hůře zaměstnavatelní. Podle ní se tento problém v krátké době nemůže vyřešit legislativou ani rekvalifikacemi.

„Důchodová reforma není připravována pro dnešní seniory, takže nehodnoťme to optikou dnešního dne,“ oponovala Pivoňka Vaňková. Střední a mladší generace jsou podle ní připravené na to, že své profese budou v průběhu života měnit.

Spor o náročné profese

Výbor nesouhlasil s návrhem poslanců ODS a TOP 09 na omezení dřívějších penzí pro náročné profese. Reforma počítá s tím, že by nárok na dřívější důchod mohli mít pracovníci nejrizikovější čtvrté kategorie i části třetí kategorie, kteří pracují s fyzickou zátěží, vibracemi, v chladu či teple. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody. Bez krácení pobírané částky by dříve do důchodu mohlo jít asi 120 tisíc lidí. Poslanecký návrh ponechává dřívější penzi jen pracovníkům čtvrté kategorie, tedy asi dvanácti tisícům. Výbor ho sněmovně doporučil nepřijmout. Pro hlasoval jediný poslanec za TOP 09.

„Jednoznačně vnímáme tuto věc jako součást celé reformy a celé dohody. Pokud koaliční partneři nebudou tuto část dodržovat, tak my prostě nemůžeme dodržet hlasování o reformě jako celku,“ uvedla předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

90′ ČT24: Spor o důchodovou reformu (zdroj: ČT24)

„Pro mě osobně je naprosto klíčové, aby to tam zůstalo, anebo aby byla situace těchto osob jasně vyřešena,“ sdělil předseda výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)

Vyřešit by to podle Starostů mohly příspěvky firem na důchodové spoření zaměstnanců. Pokud koalice takovou změnu přislíbí, Starostové pro změny v předčasných penzích zvednou ruku. „Pouze s tím, že opravdu ten zaměstnavatel bude těmto lidem povinně přispívat do třetího pilíře do nějakého penzijního produktu,“ doplnila Pivoňka Vaňková.

Se schválením koalici nepomůžou ani opoziční ANO a SPD. „Najednou se u těch těžkých profesí objeví pouze 12 tisíc lidí ve čtvrté kategorii, to je úplně mimo,“ vyjádřil se k poslaneckému návrhu místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO). Opoziční SPD bude podle Šafránkové „dělat opravdu maximum pro to, aby to neprošlo.“ Pokud na plénu projde omezení dřívějších důchodů pro náročné profese, nezvednou pro reformu ruku ani Piráti. 

Výbor podpořil všech šest návrhů Kaňkovského, většinu z nich jednomyslně. Týkají se úprav výchovného, promítnutí partnerství do zákona o důchodovém pojištění, zavedení zdravotního a důchodového pojištění pro první dámu, úhrady nákladů za posílání penzí do ciziny či digitálního podpisu žádostí.

Výbor doporučil schválit také návrh poslance Viktora Vojtka (STAN), aby se důchodová agenda vězeňské služby a celníků převedla pod ministerstvo vnitra. Souhlasil i s úpravami alternativního fondu spoření od Vojtěcha Munzara (ODS) a s nemožností pracovat v rizikové profesi při pobírání dřívější penze od Martina Dlouhého (TOP 09).