V sídle firmy Xixoio zasahovala policie. Podle HN.cz zadržela představitele firmy

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze zasahovali policisté. Podle serveru Seznam Zprávy si vyžádali dokumenty od představitelů firmy. Zadržela rovněž představitele společnosti Richarda Watzkeho a Henryho Ertnera, uvádí server HN.cz.

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej médiím pouze potvrdil, že se provádějí úkony trestního řízení. Blíže zásah nekomentoval. Týdeník Euro přinesl zprávu o tom, že k zásahu došlo kvůli podezření z investičního podvodu. 

Detektivové se údajně zajímají o některé finanční operace, při kterých byly z Xixoio přesunuty na soukromé účty desítky milionů korun. Policisté přišli podle serverů do libeňských kanceláří firmy Xixoio. „Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč,“ řekl Seznam Zprávám menšinový akcionář firmy Jiří Machalický.

Firma Xixoio nabízí investice do takzvaných digitálních tokenů. Před rokem Česká národní banka varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli podle ČNB lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené nebo alespoň zčásti regulované.