Šéf lékařské komory se pustil do ministra Válka. Přou se o peníze i styl komunikace

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek na sjezdu této profesní organizace v Brně zkritizoval ministerstvo zdravotnictví. Resort podle něj neodpověděl na připomínky k návrhu úhradové vyhlášky. Zdravotnickým zařízením by měla v příštím roce garantovat meziroční nárůst úhrad od pojišťoven o osm procent. Komora ale požadovala zvýšení o třináct procent, a to především kvůli pokrytí inflace a výdajů kvůli vyšším cenám energií. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během sjezdu také zmínil, že covid-19 by mohl být vyškrtnut ze seznamu nemocí, u kterých je povinná izolace. Dodal ale, že doporučení musejí dát odborníci.

Podle Kubka byla spolupráce s bývalým ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) špatná, spolupráce s Vlastimilem Válkem ale podle něj není lepší. Současný ministr na sjezdu promluvil odpoledne a proti Kupkovým výrokům se ohradil. 

„Osm procent nepokrývá ani současnou inflaci. Mne velmi mrzí arogantní postoj ministerstva zdravotnictví, které nám na naše připomínky ani neodpovědělo. Ne, že je neakceptovalo, ale to se stalo poprvé, že úředníci ministerstva zdravotnictví vůbec neodpověděli,“ řekl na úvod sjezdu Kubek. 

Dodal, že požádal o setkání i premiéra Petra Fialu (ODS) s argumentem, že úhrady musí pokrývat aspoň inflaci a že při růstu cen nejen energií budou mít zdravotnická zařízení značný problém. „Odpovědí mi byl slušný, byť poměrně asertivní dopis, že úhrada osm procent je maximum možného,“ řekl. 

Zmínil také, že podle odpovědi premiéra pomůže zdravotníkům zastropování cen energií nebo že vydělali na zrušení superhrubé mzdy. „Na tom vydělal každý, akorát státní rozpočet na to 'chcípne',“ reagoval ostře prezident lékařské komory.

Projev ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na sjezdu České lékařské komory (zdroj: ČT24)

Válkova obhajoba

Ministr zdravotnictví Válek se ale následně ohradil s tím, že s komorou důkladně komunikoval. „Nevzpomínám si, že kdykoliv jste pořádal o schůzku, že bych odmítl. A veřejně slibuji, že kdykoliv požádáte sekretariát ministra zdravotnictví o schůzku, vždycky vám a České lékařské komoře vyjdu vstříc a vždy si najdu čas, abychom tu schůzku absolvovali,“ prohlásil. 

Zároveň ale připustil, že se musí komunikace s lékařskou komorou zlepšit. „Jsou věci, kde se neshodneme, a to je pochopitelné, neshodneme se ve všem. Jsou věci, kde se shodneme, a vždy se budu snažit, abychom tu shodu našli,“ dodal ministr. 

Česká lékařská komora je největší stavovskou organizací lékařů a je oprávněna nad nimi vykonávat disciplinární pravomoc. Lékaře zastupuje při jednáních s ministerstvem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Sdružuje přes pětapadesát tisíc lékařů.